Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sjældent har det været så omdiskuteret, hvad der gemmer sig bag de katolske præsters krave og kjole. Venstre vil nu give tidligere ofre for misbrug i blandt andet den katolske kirke længere tid til at anklage gerningsmanden, efter at Berlingske Tidende i dag har afsløret, at der mod kirkens udsagn fortsat står en gerningsmand ved alteret.
- Dette er en endnu en konkret årsag til, at man bør tage forældelsesfristen op og politisk drøfte, om der kunne være en ide i at udvide den. Vi ved i forhold til incest, at det er et område som er enormt tabubelagt, og det tager lang tid før de børn, der har været udsat for overgreb, kan tale om det, siger Venstres socialordfører Ellen Trane Nørby.
I dag er forældelsesfristen for at anmelde et pædofilt overgreb på ti år, fra den dag barnet fylder 18. Berlingske Tidende kan i dag fortælle historien om den tidligere messedreng ”Peter,” der ikke havde mulighed for at melde præsten til politiet, fordi han først blev var klar til anmeldelse, da fristen for anmeldelse var overskredet.
Venstreordføreren er dermed på linje med juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet, der foreslår politikerne at tage fristen op til genovervejelse. Imidlertid vil Venstres socialordfører ikke foreslå endnu, hvor mange år fristen skal udvides.
- Jeg har ikke noget konkret bud på det, men den nuværende situation med den katolske kirke og en række andre tilfælde, vi er blevet konfronteret med over de sidste par år, burde gøre, at vi tog det op i Folketinget.
Hun opfordrer desuden alle ofre for pædofili og incest til at stå frem, så gerningsmændene ender bag tremmer.
- Forudsætningen for, at folk kan blive dømt, er jo, at der kommer en anmeldelse. Det kan man kun opfordre til. Ikke kun i det her tilfælde, men også i mange af de andre tilfælde, hvor området er så tabuiseret, at folk ikke tør stå frem, siger Ellen Trane Nørby.