Venstre: Tvangsadoption er for barnets bedste

Venstre er enig med regeringen i, at bortadoption uden forældrenes samtykke kan være det bedste for et barn. Adoption er bedre end en barndom på institutioner, siger Karen Ellemann.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil fremover gøre det nemmere for kommunerne at bortadoptere børn ved tvang. Det møder opbakning fra Venstre, der også mener, at tvangsadoptioner kan være til barnets bedste.

»Vi er nødt til at erkende, at der er situationer - også i nutidens Danmark - hvor man står med et måske nyfødt barn og kan konstatere, at der er tale om forældre, der ikke har og på ingen måde ventes at få forældreevne. Der er det alt andet end lige til barnets bedste, at man finder en adoptionsfamilie - altså en anden permanent løsning - frem for at risikere, at børn kan se frem til 18 år i anbringelsessystemet,« siger socialordfører i Venstre, Karen Ellemann (V), til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge dr.dk forventer regeringen at sende et lovforslag i høring i slutningen af oktober, som vil lempe på betingelserne for tvangsadoption. Bliver loven vedtaget, skal kommunerne fremover »sandsynliggøre«, at biologiske forældre ikke kan tage vare på et barn. I dag skal kommunerne »godtgøre« forholdet. Det betyder, at flere børn vil kunne bortadopteres uden forældrenes samtykke.

Enhedslisten frygter ifølge dr.dk, at tvangsadoptioner vil blive en spareøvelse i kommunerne, og i en pressemeddelelse påpeger Socialpædagogerne, at de udsatte børn har brug for social støtte og hjælp, samt en stabil opvækst. Det er noget, der ifølge organisationen falder bort ved en adoption.

Karen Ellemann forstår ikke bekymringen.

»Hvis det overhovedet kommer på tale, at man skal benytte sig af tvangsadoption, så er det jo i de tilfælde, hvor det altså er sandsynliggjort, at der ikke vil kunne være stabilitet i barnets biologiske familie,« siger hun og understreger, at en adoptionsfamilie er et godt alternativ til et liv på en institution eller i skiftende plejefamilier.

»Jeg synes sådan set, det er vigtigt, at alle, der arbejder professionelt og seriøst med det her område, betragter det her som en mulighed, som skal sikre barnet en opvækst under trygge og fornuftige familievilkår. Det har et barn ret til,« siger Karen Ellemann.