Venstre søger mod midten i København

Socialdemokraterne på Københavns Rådhus roser ny Venstre-kurs, der lægger op til et tættere politisk samarbejde. Partierne er dog dybt uenige om mulighederne for at sænke skatten i København.

Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Der er lagt op til flere brede forlig på Københavns Rådhus, efter at Venstres leder i hovedstaden, kulturborgmester Martin Geertsen, med et nyt politisk oplæg kraftigt nedtoner den benhårde oppositionsrolle.

I oplægget »Venstre 2.0«, der udstikker kursen for Venstres politik i København de kommende tre år, har Martin Geertsen gjort børne-, skole- og ældreområdet til tre helt centrale omdrejningspunkter sammen med udliciteringer, takststop og skattelettelser.

»Vi lægger os på ingen måde fladt ned for Ritt Bjerregaard, men Venstre er præcis som Socialdemokraterne interesserede i, at give både de mindste børn, skolebørnene og de ældre københavnere en bedre service. Så mon ikke vi kan have en fælles interesse i at tale samme,« siger Martin Geertsen.

Hos Socialdemokraterne ser politisk ordfører Anne Vang Venstres oplæg som et udmærket udgangspunkt for et tættere samarbejde. Men hun afviser Venstres krav om lavere skat.

»Det er dejligt, at Venstre nu gerne vil være med til at øge servicen over for københavnerne. Og tager vi spørgsmål som normeringerne i daginstitutionerne og mad til folkeskoleeleverne, så tror jeg ikke, at vi er langt fra hinanden. Men når det er sagt, så finder jeg det totalt urealistisk, at snakke om højere service og lavere skat på samme tid. På det punkt minder Martin Geertsen om en treårig dreng, der gerne vil have alle varerne i en legetøjsforretning,« siger Anne Vang.

Markant kursændring
Lektor i politisk kommunikation ved Københavns Universitet Klaus Kjøller ser »Venstre 2.0« som en markant politisk kursændring.

»I forhold til Venstres tidligere leder (Søren Pind, red.), så er det nogle helt andre værdier, Martin Geertsen her betoner. Hans problem kan imidlertid bliver, at han kan blive beskyldt for at føre overbudspolitik - præcis som det er sket for Helle Thorning-Schmidt på Christiansborg,« siger Klaus Kjøller.

Martin Geertsen afviser, at der skulle være noget til hinder for at forbedre kommunens serviceniveau og samtidig sænke skatten.

»Der findes mange Venstre-kommuner, der både har bedre service og lavere skat end København. Så selvfølgelig kan det lade sig gøre,« siger Martin Geertsen.