Venstre revser beslutning om at hjemsende elever: »For at sige det ligeud, så stoler vi ikke på regeringen«

Det er en alt for rigid fremgangsmåde at lukke samtlige skoler ned på én gang, lyder det blandt andet fra Venstre, der er modstandere af at sende grundskoleelever på tidlig juleferie.

Martin Geertsen (V) tror ikke på regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S), når hun siger, at landets grundskoleelever kun vil være hjemsendt til og med 4. januar. Venstrepolitikeren frygter, at nedlukningen af skolerne kommer til at stå på i længere tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en helt forkert beslutning at lukke skolerne midlertidigt og dermed sende grundskoleeleverne på en tidlig juleferie.

Det mener Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, der frygter, at nedlukningen af skolerne, som vi så sidste vinter, vil gentage sig:

»Vi synes, at børn og unge har holdt rigeligt for under coronakrisen. Hjemsendelse har tidligere ført til voldsom mistrivsel blandt børn og unge, og sidste gang statsministeren sagde, at det bare var en tidlig juleferie, varede den i flere måneder. Derfor sætter vi foden ned nu. Vi vil ikke gå ned ad den vej. For at sige det ligeud, så stoler vi ikke på regeringen.«

Udmeldingen fra Venstre kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) bekendtgjorde på et pressemøde onsdag aften, at grundskoler og fritidsinstitutioner lukkes fra og med 15. december til og med 4. januar. Det betyder, at eleverne kan se frem til en ny omgang hjemmeundervisning.

Et flertal af partierne i Folketingets Epidemiudvalg står bag beslutningen, men Venstre bakker altså ikke op om beslutningen:

»Vi synes, at det er mærkeligt, at regeringen griber så dybt ned i værktøjskassen som noget af det første. De burde prøve at kigge til andre lande. Vi har sagt, at man skulle køre efter en trafiklysmodel i stedet for at lukke alle skoler ned på én gang,« siger Martin Geertsen (V) med henvisning til den norske model for skolenedlukninger.

Den indebærer, at den enkelte skole først lukker ned, når den er ramt af et decideret smitteudbrud. Forholdsregler for at begrænse smitte kan samtidig skrues op og ned, alt efter hvad de lokale sundhedsmyndigheder anbefaler.

Stoler ikke på regeringen

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på pressemødet, at hun udmærket godt var klar over, at beslutningen om at lukke skolerne midlertidigt ville være til stor ærgrelse for landets elever.

Hun understregede imidlertid, at lukningen af skolerne som udgangspunkt kun omfatter få dage, før eleverne skal på juleferie. Ifølge Martin Geertsen skal børnene i hovedstaden for eksempel være hjemsendt fem dage.

Martin Geertsen, er der ikke en logisk brist i, at du på den ene side siger, at hjemsendelsen vil ramme børnene hårdt, samtidig at den kun varer fem dage for visse børn?

»Det er også derfor, at jeg ikke rigtig ved, om jeg skal grine eller græde over tiltaget. Du må snakke med statsministeren om, hvor meget epidemihåndtering der reelt er i det her tiltag. Jeg siger bare, at vi stoler ikke rigtig på regeringen, når de siger, at skolelukningen kun varer til januar, og det har vi heller ikke nogen grund til, når vi læser indstillingen. Her står der, at eleverne som udgangspunkt kun skal være hjemsendt til og med den 4. januar,« siger Venstres sundhedsordfører.

Men på nuværende tidspunkt har du vel ikke noget belæg for at sige, at nedlukningen af grundskolen kommer til at vare længere, end hvad der er planlagt?

»Der er rigeligt belæg for at sige netop det, for det var det, der skete sidste gang. Her var det ikke bare en forkortet juleferie, eleverne blev sendt på. Nedlukningen varede flere måneder.«