Venstre raser over overbelægning: »En morbid form for politisk drilleri«

Massiv overbelægning på medicinske afdelinger udløser hårdt politisk opgør i Region Hovedstaden. V vil bremse senge-lukninger.

Venstres leder i Region Hovedstaden Martin Geertsen retter nu en benhård kritik mod budgetflertallet i regionen, som ifølge partiet i væsentlig grad er skyld i den aktuelle overbelægning Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Region Hovedstaden er selv ude om de problemer med massiv overbelægning, som har ramt flere hospitaler i hovedstadsområdet.

Et politisk flertal har nemlig besluttet at lukke 38 senge på de medicinske afdelinger som led i en sparerunde, og derfor ligger regionen, »som man har redt«.

Venstre i Region Hovedstaden retter nu en benhård kritik mod budgetflertallet i regionen, som ifølge partiet i væsentlig grad er skyld i den aktuelle overbelægning, der har fået sygeplejerskerne til at udtrykke bekymring for patientsikkerheden.

»Vi skal selvfølgelig have klarhed over, hvor langt hospitalerne er med disse reduktioner. Det kan jo blive nødvendigt at bremse sengelukningerne med henblik på at kunne imødegå det aktuelle pres på regionens hospitaler,« siger Venstres politiske leder og næstformand i regionen, Martin Geertsen.

Et politisk flertal bestående af bl.a. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti valgte i efteråret at skære ned i sengetallet på de medicinske afdelinger som led i en sparerunde på 400 mio. kr., der var konsekvens af en skrabet økonomiaftale mellem Danske Regioner og den daværende Venstre-regering.

Trods de stramme økonomiske rammer valgte regeringen dog også at afsætte 400 mio. kr., til en akutpakke, specifikt rettet mod at bekæmpe problemerne med overbelægning. Venstre i Region Hovedstaden valgte derfor dengang at stå uden for budgetforliget.

»Vi havde foretrukket og stillede også forslag om, at man i stedet havde sparet yderligere på regionens administration. Det var der desværre ikke lydhørhed for. Så regionen ligger sagt på godt dansk, som man har redt. Det er helt hul i hovedet, at et flertal valgte at lukke medicinske senge, selvom man lige havde fået penge til selvsamme område af regering og folketing. Jeg opfatter det som en lidt morbid form for politisk drilleri,« siger Martin Geertsen.

Hos Socialdemokraterne i regionen fremhæver politisk ordfører Leila Lindén, at man aktuelt står i en »fuldstændig ekstraordinær situation« med en kraftig stigning i antallet af influenza-tilfælde og infektioner som f.eks. lungbetændelse, som medfører et hårdt pres på de medicinske afdelinger.

»Derfor synes jeg, at vi skal arbejde sammen i regionsrådet for at få løst problemerne i stedet for at skrige op og slå på hinanden,« siger hun.

En del af udfordringerne på de medicinske afdelinger hænger også sammen med, at der flere steder er et hav af ubesatte sygeplejerske-stillinger, og at der arbejder mange forholdsvis uerfarne medarbejdere. Ifølge Leila Lindén arbejder regionen således på en plan for, hvordan det kan gøres mere attraktivt at arbejde på de pågældende afdelinger, og hvordan man kan sikre et uddannelses- og kompetenceløft til medarbejderne.