Venstre og Konservative hiver Trine Bramsen i samråd igen om »kaosinterview«

Trine Bramsen skal endnu engang svare for sig i et samråd, da De Konservative fredag sender ministeren en indkaldelse.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ankommer til samråd 4. februar. Fredag bliver hun indkaldt til samråd igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Konservative Folkeparti og Venstre indkalder for anden gang forsvarsminister Trine Bramsen (S) til samråd om sagen, der udspringer af et fejlslagent interview i december sidste år.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen.

»Hun er ved at blive indkaldt as we speak,« siger han.

Indkaldelsen sker i forlængelse af en artikel i Berlingske fredag, hvor flere soldater og officerer retter kritik mod ministeren. Indkaldelsen sker dermed kun en dag efter, at Bramsen var i første samråd om sagen.

Samrådets omdrejningspunkt var et stormombrust interview fra december med en journalist fra Ritzau Nyhedsbureau, som gik helt galt. Ritzau havde adspurgt om interview med den nytiltrådte forsvarschef, Flemming Lentfer, men interviewet kunne kun ske på betingelse af, at forsvarsminister Trine Bramsen også selv deltog ifølge forsvarsmediet Olfi.

»Vi vil have, at ministeren fortæller, hvordan hun vil genoprette tilliden til Forsvarets ledelse,« siger Niels Flemming Hansen:

»Jeg forsøgte at spørge ind til det i går (under samrådet, red.). Én ting er det her kaosinterview, og det viser jo hendes modus. Men noget helt andet er, at hun betragter Forsvaret som en styrelse, og forsvarschefen som en styrelseschef. Hvis det står til troende, virker det til, at hun bare opfatter soldaterne som personale i en styrelse. Og det har mange det altså svært ved.«

For Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt at se, kan sagen dårligt underdrives. Den er alvorlig, mener han.

»Jeg er meget bekymret over det samarbejde, der tegner sig mellem ministeren og Forsvaret. Meget tyder på, at ministeren har tabt forbindelsen til Forsvaret,« siger han:

»Vi vil have ministerens svar på, hvordan hun genopretter tilliden. Det er mennesker, vi sender i krig og til store internationale operationer. De skal have opbakning i deres daglige arbejde.«

Ud over at redegøre for samarbejdet og forholde sig til kritikken fremsat af soldater og officerer i Berlingske, vil Venstre og konservative have svar efter Ritzaus chefredaktør i Olfi går i rette med forsvarsministerens udlægning af interviewet.

Trine Bramsen har kaldt journalisten fra Ritzau »uvorn« og »ubehøvlet«. Chefredaktør Lars Vesterløkke har lyttet interviewet mellem journalisten, ministeren og Flemming Lentfer igennem, og kan ikke genkende udlægningen fra Trine Bramsen.

»Ritzaus journalist er hverken »ubehøvlet« eller »uvorn« over for ministeren eller forsvarschefen,« siger Lars Vesterløkke til Olfi.

Lars Christian Lilleholt, er det ikke en anelse drastisk at indkalde til endnu et samråd om en sag, der handler om et interview, der gik galt?

»Nej, det synes jeg ikke, for det er ikke det alene, det handler om. Der er kommet nye oplysninger frem, hvor det ligner, at samarbejdsrelationerne er under al kritik. Det er meget vigtigt ikke mindst for Forsvarets ansatte at komme til bunds i,« siger han.

Artiklen opdateres …