Venstre og de Radikale om episode på stadion: Det viser, at arrangørerne har styr på det

Under onsdagens fodboldkamp mellem Sønderjyske og AaB overholdt en gruppe fans ikke coronarestriktionerne. Men de Radikale og Venstre, der har argumenteret for en større genåbning end regeringen, afviser, at episoden bør medføre en mere forsigtig genåbningspolitik.

Idrætsordfører Jens Rohde (R) mener ikke, at episoden giver anledning til at begrænse antallet af tilskuere på stadion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Tirsdag frigav Kulturministeriet nye regler, som betyder, at der nu kan være flere tilskuere til stede ved danske fodboldkampe end hidtil.

Allerede ved onsdagens pokalfinale mellem AaB og Sønderjyske var der problemer med, at nogle fans stod for tæt sammen. Det førte til, at kampen blev afbrudt i omtrent 14 minutter, og den pågældende gruppe på cirka 50 personer blev eskorteret ud af Esbjerg Stadion.

Ifølge Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, er episoden et billede på netop det, Socialdemokratiet frygtede ville ske, når antallet af tilskuere blev forøget. Tidligere har der været en begrænsning på 500 tilskuere.

Det er man ikke enig i hos Radikale Venstre, hvor idrætsordfører Jens Rohde stadig ønsker en fuld genåbning af idrætten til efteråret. Han mener ikke, at episoden giver anledning til at tillade færre tilskuere på stadion. Håndteringen fra klubberne viser, at der er styr på tingene. Desuden blev reglerne overholdt af langt de fleste, argumenterer Rohde.

»Der var tale om en lille del af fangruppen fra AaB. Det, jeg godt kunne ønske mig, var, at ministeren i pressen fokuserede på, hvor fantastisk disciplinerede langt de fleste tilskuere er, og at arrangørerne griber ind, så snart der viser sig det mindste problem. De håndterede det ualmindeligt professionelt,« siger Jens Rohde.

Vil det ikke være et problem, hvis episoden gentager sig ved kommende kampe?

»Nej. Jeg mener på ingen måde, at det er noget problem. Jeg mener, at der er en masse hykleri forbundet med det her. For vi andre, der sidder på fire kvadratmeter pr. person, kan så gå op i loungen og sidde med en halv meters afstand og spise buffet. Det var det, der skete. Det er jo kafkask,« siger Jens Rohde og henviser til undersøgelser, der har vist, at virus har nemt ved at sprede sig ved en buffet.

Hvad tænker du, hvis der viser sig at være fem, ti eller 20 smittede personer, der kan spores tilbage til, at de var til stede ved den kamp?

»Så vil jeg tænke, at vi har alle redskaberne til målrettet at smitteopspore og isolere dem, der har siddet i den enkelte sektion. Det er der rigtig gode muligheder for, fordi folks navn og sektion står på billetten.

Men hvis det viser sig at blive til en supersprederbegivenhed, som vil føre til flere indlagte på sygehusene, som nogle virologer frygter?

»De mennesker modsiger sig selv. Fra marts til maj handlede det om smitteopsporing og at holde sig under den grønne kurve. Virologer kan ikke forhindre, at folk bliver smittet, men vi kan sørge for, at vores sundhedsvæsen kan håndtere det. Og hvis der sidder en supersmitter på stadion, så kan man meget effektivt gribe ind over for det.«

Den fulde genåbning bør ifølge de Radikale gå hånd i hånd med en sikkerhedsplan, hvor klubberne har navn og telefonnummer på alle med billet, og at man sikrer sig, at det kun er de retmæssige billetindehavere, der kommer ind på stadion.

Venstres kulturordfører, Britt Bager, mener heller ikke, at det har været forkert at tillade flere tilskuere. Hun er helt enig med Jens Rohde i, at arrangørernes håndtering af episoden viser, at der er styr på tingene.

»Vi skal alle sammen vænne os til at gå til fodbold på en anden måde. Hvis man så ud over stadion i går, så kunne langt de fleste finde ud af det. De blev på deres pladser. Der vil altid være ballademagere nogle steder – også til fodbold,« siger Britt Bager.

Så jeres politik bliver ikke ændret, fordi det var et fåtal, der skaber problemerne?

»Ja, det er et fåtal, og vi skal lære at leve i en ny virkelighed.«

Der er lagt op til en fuld genåbning af Superligaen til efteråret. Kan du ikke være bekymret – på baggrund af episoden – for, om det er en god idé?

»Det, vi i hvert fald gerne vil, er at have, at regeringen før 20. august tager stilling til, hvordan Superligaen skal åbne. Superligaen åbner 1. september. Ti dage til at forberede åbningen er alt for lidt. Men hvis det er sådan, at der kommer flere smittede og flere indlagte på det tidspunkt, så trækker vi naturligvis i håndbremsen. Det er der ikke et parti på Christiansborg, der er uenig i.«