Venstre ønsker aftale med Syriens blodige Assad-regime om hjemsendelse af flygtninge

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid er præget af coronapandemien.

Venstre ønsker, at Danmark indgår en aftale med Syriens præsident Bashar al-Assad om tilbagesendelse af syriske flygtninge. Hans regime er anklaget for krænkelser af menneskerettighederne og krigsforbrydelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik, som udover den massive strøm af coronanyheder også byder på historier om Venstre, der ønsker en aftale med Syrien om hjemsendelse af flygtninge, og en lille nordsjællandsk kirke, der vil kassere et 12 år gammelt alterbillede, fordi kunstneren ikke er troende.

Men først coronasituationen.

I dag er lille genåbningsdag, og endelig kan man få byttet julegaverne. Regeringen og dens støttepartier blev i sidste uge enige om en genåbning af detailhandelsbutikker under 5.000 kvadratmeter. Det samme gælder udendørs fritidsaktiviteter med maksimalt 25 deltagere og udendørs kulturaktiviteter med test, som er højst 72 timer gammel.

I Nordjylland og Vestjylland genåbner skolerne i dag for afgangselever på både grundskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser. Elever møder 50 procent af tiden, hvilket betyder hver anden uge. Det sker med krav om test to gange om ugen.

Bornholm får lov til at åbne mest. Her kan alle grundskoler og klubtilbud genåbne, og der vil være mulighed for test to gange om ugen. Også de øvrige uddannelser åbner, men her er det et krav, at der testes to gange om ugen. Desuden kan liberale erhverv åbne som det eneste sted i landet, heriblandt frisører, så man kan komme af med coronafrisuren. Her er der krav om negativ test, som er højst 72 timer gammel.

Her er dagens coronatal:

De danske tal kan man studere her – og de globale tal kan du finde ved at klikke her.

Venstre ønsker en aftale om hjemsendelse af flygtninge med Syriens præsident Assad

Skiftende regeringer har i årevis afvist alt diplomatisk samarbejde med Bashar al-Assads regime i det borgerkrigshærgede Syrien. Men nu åbner Venstre for en markant ny linje i forholdet til Syrien, skriver Jyllands-Posten.

Danmark skal forsøge at lave en aftale med regimet, så afviste syriske asylansøgere kan sendes hjem, mener partiet.

»Jeg forestiller mig en aftale, der kun skal gå på rammerne for at sende folk tilbage – og nogle garantier for, at man kan vende tilbage uden at blive forfulgt,« siger udlændingeordfører Mads Fuglede.

Mads Fuglede

»Jeg forestiller mig en aftale, der kun skal gå på rammerne for at sende folk tilbage – og nogle garantier for, at man kan vende tilbage uden at blive forfulgt.«


Sune Haugbølle, mellemøstforsker og professor på RUC, kalder Venstres udmelding kontroversiel.

»Det er et regime, der har tusindvis af liv på samvittigheden. Som har bombet skoler, sygehuse, bagerier, afstraffet områder kollektivt og tilbageholdt og tortureret titusindvis af syrere,« siger Sune Haugbølle til Jyllands-Posten.

Kirke i Nordsjælland vil af med 12 år gammelt alterbillede, fordi kunstneren ikke er troende

Et flertal i menighedsrådet ved Uggeløse Kirke i Nordsjælland vil have et nyt maleri i kirkens altertavle. Derfor har de anskaffet sig et værk af den populære kirkekunstner Arne Haugen Sørensen, der nu skal monteres i den barokke træudskæring, som udgør det meste af alterpartiet i den lille landsbykirke, skriver Kristeligt Dagblad.

Der er bare det ved det, at der allerede hænger et andet billede. Det er kun omkring 12 år gammelt og blev malet af kunstneren Anette Harboe Flensburg på bestilling af sognets daværende menighedsråd i 2009.

Det er kunstnerens manglede kristne tro, som har fået menighedsrådet til at punge ud med 150.000 kroner til et nyt billede.

»Jeg er ikke selv religiøs. Jeg har i virkeligheden ikke noget stærkt gudsforhold,« sagde Anette Harboe Flensburg til Frederiksborg Amts Avis ved indvielsen af hendes alterbillede.

»Vi skal i den borgerlige blok have en grundlæggende forståelse af, at vi henvender os til forskellige danskere,« siger Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Thulesen vil være »det varme borgerlige hjerte« og har opskriften på blå fremgang

I et interview med Berlingske sender Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl en skarp advarsel til sine anonyme interne kritikere og håber, at flere vil stille op som hans afløser, når den dag kommer.

Partiets nye næstformand, Morten Messerschmidt, skal ikke tage tronen for givet.

Det er ifølge Kristian Thulesen Dahl tid til, at hvert parti i blå blok står mere frit for at kunne tiltrække egne vælgere.

»Vi skal i den borgerlige blok have en grundlæggende forståelse af, at vi henvender os til forskellige danskere. Og i den arbejdsdeling skal de andre partier respektere, at Dansk Folkeparti er det borgerlige Danmarks sociale samvittighed. Vi er det borgerlige parti med det varme hjerte,« siger Thulesen Dahl.

300.000 skal dagligt have stikket: Men hvor skal vaccinerne komme fra?

Fra slutningen af marts skal 300.000 danskere hver dag kunne blive vaccineret på en stribe nye private vaccinationscentre, som regeringen står klar til at skyde millioner i. Kun én ting mangler: Vaccinerne.

Eksperter byder planerne velkommen, men i Berlingske mandag efterlyser de svar på den helt afgørende forudsætning for planerne.

»I princippet er det jo fantastisk, at myndighederne mener, at det er realistisk, at der kommer så mange vacciner til Danmark, at vi skal kunne vaccinere 300.000 ekstra danskere om dagen. Men foreløbig har vi jo ikke set antydningen af de mængder af vacciner, så jeg er skeptisk overfor, om det er realistisk,« siger Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere mangeårig direktør på Statens Serum Institut (SSI).

300.000 danskere skal dagligt kunne vaccineres på centre landet over, men kan vi stole på, at Danmark får så mange vacciner? spørger eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Borgmestre om test i skolen: »Det er jo en fuldstændig uoverskuelig opgave«

Det har givet en stribe af landets borgmestre både juridisk og praktisk hovedpine, at regeringen for blot en uge siden bad landets kommuner om inden 1. marts at gøre sig klar til at sikre to test om ugen af både lærere og elever i skoletiden, skriver Berlingske mandag.

Men forudsætningen kan være svær at leve op til. For kommunerne er fanget af en paragraf i sundhedsloven, der gør, at der skal indhentes samtykke til test fra forældrene ikke bare én gang – men hver gang – et barn under 15 år skal podes for coronavirus på den enkelte skole, vurderer to eksperter i sundhedsret. Og hvis det for alvor skal løses, kræver det en lovændring.

Internationale nyheder

I Myanmar ventes det, at den afsatte regeringsleder, Aung San Suu Kyi, i dag bliver stillet for en dommer i landets hovedstad, Naypyidaw. Suu Kyi har været tilbageholdt, siden militæret tog magten ved et kup 1. februar. Hun er sigtet for to lovovertrædelser, hvoraf den ene handler om ulovlig import af walkie-talkier.

I Frankrig ventes der i dag at falde dom i en korruptionssag mod landets tidligere præsident, Nicolas Sarkozy.

I dag for 20 år siden

I dag mandag den 1. marts er det 20 år siden, at militsfolk fra Taliban til verdens forfærdelse sprængte de store historiske buddhastatuer i Bamiyan i Afghanistan i luften.