Venstre kræver svar om tyrkisk rapport med danske politikere: »De kan leve livet farligt, når de står på den liste«

PET har kontaktet en række danske toppolitikere med advarsel om, at de hænges ud i tyrkisk rapport. På den baggrund kræver Venstres udenrigsordfører nu en orientering fra udenrigsministeren. Folketingsmedlem for SF Halime Oguz står også nævnt i rapporten og vil tale med udenrigsministeren: »Jeg kan slet ikke beskrive, hvor vred jeg er.«

Venstres udenrigsordfører ønsker en orientering om, hvorfor PET har kontaktet en række danske toppolitikere om en stor tyrkisk rapport om PET. »Selvfølgelig skal der ikke laves sådan en liste over danske folketingsmedlemmer,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Det er ikke for sjov, når Politiets Efterretningstjeneste (PET) kontakter danske toppolitikere med besked om, at de står nævnt i en detaljeret rapport om PKK-bevægelsens organisering i Danmark.

Derfor kræver Venstres udenrigsordfører og formand for Udenrigsvalget, Michael Aastrup Jensen, nu, at sagen tages op i Udenrigspolitisk Nævn.

»Selvfølgelig skal der ikke laves sådan en liste over danske folketingsmedlemmer. De kan leve livet farligt, når de står på den liste. Når PET ringer rundt, er det jo, fordi det ikke er en ubetydelig tænketank, der står bag,« siger Michael Aastrup Jensen.

Det er den tyrkiske tænketank SETA, der står bag rapporten. Den har tætte forbindelser til den tyrkiske AKP-regering, der ligesom en række andre lande betegner PKK som en terrororganisation.

Michael Aastrup Jensen vil have mere viden om rapporten og hensigterne med den.

»Det er alene fordi, at jeg har kurdisk oprindelse, at jeg er nævnt i rapporten«


»Derfor vil jeg også forvente, at vi på et kommende nævnsmøde får en fortrolig orientering om, hvad der er op og ned i den sag. Jeg vil også selv tage henvendelse til formanden for nævnet,« siger Michael Aastrup Jensen.

Formanden for Udenrigspolitisk Nævn er Radikale Venstres Martin Lidegaard, og han siger, at han vil tage sagen op med udenrigsministeren og regeringen, hvis der er ønske om det fra danske folketingsmedlemmer.

»Jeg kan slet ikke beskrive, hvor vred jeg er«

»Jeg forstår godt, at mine kolleger mildest talt finder det særpræget med så detaljerede oplysninger og beskrivelser af deres politiske aktiviteter. Det er svært for mig at vurdere, hvor usædvanligt det er, og hvad baggrunden er, men er der et ønske om at kigge nærmere på det, vil jeg gerne bidrage til det – og så må vi spørge ministeren og regeringen om sagen,« siger Martin Lidegaard, som er udenrigsordfører for sit parti.

SFs Halime Oguz er et af de ni folketingsmedlemmer, som står nævnt i rapporten som støtte af PKK. Hun fortæller, at hun fik et chok, da hun fredag i sidste uge blev kontaktet af PET med besked om, at hun var nævnt i rapporten.

»Jeg kan slet ikke beskrive, hvor vred jeg er. Der findes ingen som helst beviser eller dokumentation for, at jeg på nogen måde skulle have deltaget i noget eller ytret mig om PKK. Det er alene, fordi jeg har kurdisk oprindelse, at jeg er nævnt i rapporten. Jeg kommer helt sikkert til at inddrage udenrigsministeren (Jeppe Kofod, red.) og den tyrkiske ambassade i det,« siger Halime Oguz.

Ifølge Udenrigsministeriet har den danske ambassade i Ankara spurgt til rapporten som en del af den løbende dialog med de tyrkiske myndigheder.

»Det tyrkiske udenrigsministerium har understreget, at rapporten er lavet af en uafhængig tænketank/NGO, og at den ikke er udtryk for officielle tyrkiske synspunkter. Udenrigsministeriet er i kontakt med relevante danske myndigheder om rapporten,« skriver Udenrigsministeriet til Berlingske.