Venstre i ny sag om partistøtterod

I to sager har Venstre formentlig overtrådt reglerne for partistøtte. »Jeg er stærkt utilfreds med, at Venstre har så svært ved at overholde landets love,« siger Venstres Birthe Rønn Hornbech.

Venstres partisekretær, Claus Richter, har kontaktet forskellige myndigheder for at blive klog på, hvordan reglerne for indberetning af partistøtte hænger sammen. Arkivfoto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mindst to sager har Venstre efter alt at dømme brudt reglerne for partistøtte.

Samme dag i maj, som partisekretær Claus Richter erkendte, at partiet havde glemt at indberette et tilskud på 70.000 kroner fra Kopenhagen Fur, ringede partisekretæren til Justitsministeriet med en anden glemt indberetning af partistøtte.

Vi skal tilbage til mandag den 19. maj. Dagen før Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), skulle stå skoleret over for Venstres forretningsudvalg i sagen om udgifter på 152.000 kroner til blandt andet tøj. I et brev til Økonomi- og Indenrigsministeriet dateret denne mandag oplyste Venstre, at partiet fejlagtigt ikke havde indberettet et bidrag fra Kopenhagen Fur i regnskabet for 2012.

Men samme dag ringede Claus Richter også til en sagsbehandler i Justitsministeriet i forbindelse med »fortolkning af tilskudsbegrebet i partistøtteloven«. Ifølge et telefonnotat fra Justitsministeriet, som Berlingske og en række andre medier har fået aktindsigt i, forklarede Claus Richter, at Venstre i forbindelse med det seneste kommunalvalg havde haft en sag, hvor en række virksomheder var gået sammen og havde indrykket annoncer til fordel for partiet. Det står ikke udtrykkeligt i notatet, men det drejer sig formentlig om kommunalvalgkampen i november 2013.

Birthe Rønn Hornbech uddeler bredside

Venstre udformede, indrykkede og betalte selv annoncen, hvorefter virksomhederne refunderede beløbet på mere end 20.000 kroner pr. virksomhed. Claus Richter spørger sagsbehandleren om, hvorvidt beløbet burde have været oplyst i regnskaberne for det pågældende år. Sagsbehandleren oplyser, at det »umiddelbart er Justitsministeriets opfattelse, at bidraget burde have været oplyst i regnskaberne«.

Den nye sag får nu folketingsmedlem for Venstre Birthe Rønn Hornbech til at lange ud efter hendes egen partiorganisation:

»Jeg er stærkt utilfreds med at høre, at Venstres Landsorganisation har så svært ved at finde ud af at overholde landets love. Vi har selv travlt med hele tiden at forlange højere straffe for det ene og det andet. Det mindste, vi kan gøre, er da at overholde en lov, der har bestemt, at skatteborgerne skal finansiere det meste af Venstres politiske virksomhed,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Jørgen Albæk Jensen, professor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet, har læst telefonnotatet fra Justitsministeriet igennem for Berlingske:

»Jeg er helt enig i vurderingen af, at bidragene er omfattet af reglerne om partistøtte. Der er ingen tvivl om, at dette skulle være opgivet.«

Notat efterlader en række spørgsmål

Han peger på, at reglerne om partistøtte opfylder et vigtigt formål:

»Formålet med reglerne er at skabe åbenhed om, hvor pengene til partierne kommer fra, ud fra en tanke om at penge kan skabe afhængighed, og at det derfor er vigtigt, at vælgerne kan kontrollere, om partierne giver modydelser for de penge, de modtager.«

Jørgen Albæk Jensen kender ikke umiddelbart til tilsvarende sager ud over Venstres to seneste sager om rod med indberetninger af partistøtten.

»Det er ikke ret almindeligt. Det er da en overvejelse værd, om der skal ske en skærpelse af reglerne og indføres en eller anden form for kontrolmekanisme.« Telefonnotatet fra Justitsministeriet efterlader en række spørgsmål. Det er uklart, præcis hvor mange virksomheder og hvor mange penge sagen omhandler. Ifølge notatet ønsker Claus Richter endvidere hjælp til, hvad Venstre skal foretage sig, da »det pågældende regnskab er godkendt af revisor og indsendt til Folketinget«. Claus Richter oplyste dog onsdag til Ekstra Bladet, at partiregnskabet for 2013 endnu ikke var revideret.

Berlingske har forgæves forsøgt at få Claus Richter til at stille op til et interview om sagen og få svar på disse spørgsmål. Det har han ikke ønsket. På samtlige spørgsmål er svaret dette:

»Som det er fremgået af pressen, har Venstre rettet henvendelse til forskellige myndigheder med henblik på afklaring omkring reglerne for partistøtte – herunder også Justitsministeriet. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at Venstre har indberettet efter reglerne, ligesom bidrag til partiet på mere end 20.000 kroner vil fremgå af det regnskab, som præsenteres for Venstres medlemmer hvert år på Venstres landsmøde,« skriver Claus Richter i en e-mail til Berlingske.