Venstre: Fastboende vil have vindmøller, sommerhusgæster vil ikke

Langt de fleste klager over den potentielle vindmøllepark i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer fra sommerhusgæster i området. De lokale vil gerne have flere arbejdspladser til byen, mener Venstre.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke underligt, når sommerhusgæster klager over store vindmølleparker ud for kysten, som det er sket i Ringkøbing-Skjern Kommune. Ifølge Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, er der en interessekonflikt mellem fastboere og sommerhusgæsterne.

»I klima- og energiudvalget har vi kun modtaget én henvendelse fra en fastboende i Ringkøbing. Resten har været fra folk fra Sjælland eller andre steder, som er besøgende i kommunen,« siger Thomas Danielsen.

Hans kommentar kommer efter repræsentanter for flere tusind sommerhusejere i Ringkøbing-Skjern Kommune har givet udtryk for deres utilfredshed over, at kommunens byråd har tilkendegivet samarbejdsvilje til bygningen af en vindmøllepark ud for Hvide Sande.

Vindmølleparken vil betyde 200 meter høje vindmøller indenfor 4-8 kilometer fra kysten. Det er sommerhusgæsterne utilfredse med, men ifølge Thomas Danielsen skal man først og fremmest tænke på muligheden for vækst.

»Vi står i den situation, at de der bor i kommunen hellere end gerne vil have de her arbejdsplader. Og så har vi nogle, der er gæster i kommunen i deres sommerhuse, som gerne vil kunne træde tilbage til en tid, hvor alt er uberørt.«

»Nogle kan godt lide at have et sommerhus i et område, hvor udviklingen er gået i stå. Men dem, der bor der, vil jo gerne sikre vækst, og hvis man vil sikre den, så hjælper det ikke, at man ikke tillader at der sker en udvikling,« siger han.

Thomas Danielsen forsikrer dog, at der bliver lyttet til sommerhusejernes bekymringer, når staten skal udvælge to af de seks muligheder for at bygge vindmølleparker i Danmark som en del af planen om at producere 350 MW mere vindenergi. Han forsikrer også, at man ikke ville anlægge en vindmøllepark med mindre kommunen bakker op om det, hvilket er tilfældet i Ringkøbing-Skjern.

»Det er jo ikke sommerhusejerne, som har valgt politikerne i området. Vi ville ikke gå ind og placere en havvindpark i en kommune, hvor der ikke var opbakning til det,« siger han.

Det er ud for kysten mellem Hvide Sande og Søndervig, havvindmølleparken Vesterhav Syd Havmøllepark er udpeget til at ligge.