Venstre-borgmester efter ultimativt grænse-krav fra DF: »Det giver ikke mening«

DF vil kun støtte en ny regering, hvis grænsekontrollen opretholdes på minimum nuværende niveau. I Sønderjylland kritiserer Aabenraa-borgmester Thomas Andreasen kontrollen, som, han mener, er spild af ressourcer.

»Grænsen er så pivåben, at hvis du vil over og vil os det ondt, så kan du gøre det til hver en tid. Det hjælper en punktvis grænsekontrol ikke imod,« siger borgmester i Aabenraa, Thomas Andreasen (V), der mener, at det er spild af ressourcer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

»Grænsen er så pivåben, at hvis du vil over og vil os det ondt, så kan du gøre det til hver en tid. Det hjælper en punktvis grænsekontrol ikke imod.«

Sådan siger borgmester i Aabenraa, Thomas Andreasen (V), der gentagne gange har talt om, at grænsekontrollen er spild af ressourcer.

Grænsekontrollen er igen til debat, efter at Dansk Folkeparti onsdag aften har afvist at lægge mandater til en ny regering, medmindre den lover at holde grænsekontrollen på mindst nuværende niveau i hele regeringsperioden.

»Det er meget svært at forestille sig, at vi kommer til at give os på det krav, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) til Ritzau.

»Det giver ikke mening«

Aabenraa-borgmester Thomas Andreasen udtrykker forståelse for, at der skal findes opbakning fra et flertal på Christiansborg, men han påpeger, at han tager afsæt i de vilkår, som erhvervslivet og borgerne i Aabenraa står med.

Han mener, at den nuværende grænsekontrol er nytteløs, og han frygter, at en skærpet grænsekontrol bliver til gene for borgerne i grænseområdet.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

»Vi har 3.000 tyske statsborgere, der hver dag kører ind i Aabenraa Kommune og arbejder i vores virksomheder. De kan nemt køre igennem i dag. Men hvis man vil lave en ordentlig grænsekontrol, kommer der flere kontroller og forsinkelser for dem,« siger han og tilføjer:

»I dag står man ved grænsen i dagligdagen for at se almindelige danskere i øjnene og spørge, om de har ondt i sinde. Det giver ikke mening. Det har ikke noget med politiarbejde at gøre. Man skal fange de kriminelle der, hvor de er.«

V-top tror på fortsat samarbejde

Hverken partitoppen i Socialdemokratiet eller Venstre ønsker at forholde sig direkte til kravet fra DF om grænsekontrol.

»Det er ingen hemmelighed, at vi har haft et rigtig godt samarbejde med Dansk Folkeparti på mange stræk, og heller ikke at vi ikke ser helt ens på europapolitikken. Men jeg er ret sikker på, at vi nok skal finde hinanden i fortsat samarbejde,« siger politisk ordfører Britt Bager (V) til Ritzau.

Venstres folketingskandidat i Aabenraa-kredsen, Mogens Dall, mener dog, at det er en god idé at opretholde kontrollen:

»Så længe de ydre grænser ikke holder, er vi desværre nødt til at have en indre grænse,« siger han til DR.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger