Venstre afviser uvildig undersøgelse af 112-skandale: Har stadig tillid til regionens ledelse

Dansk Folkeparti kræver en ekstern undersøgelse af de tusindvis af mistede opkald til 112 i Region Hovedstaden. Det afviser Venstre, der fortsat har tillid til, at regionens ledelse kan undersøge sig selv.

 
Region Hovedstadens Vagtcentral har et stort problem med mistede opkald, i videoen her får du et overblik over, hvad det betyder for dig, når du ringer 112. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ikke ud til, at et flertal i regionsrådet vil igangsætte en ekstern undersøgelse af de tusindvis af mistede 112-opkald i Region Hovedstaden.

Venstres regionsrådsmedlem Martin Geertsen, der også er partiets sundhedsordfører i Folketinget, vil nemlig ikke støtte en anden undersøgelse af problemet end den, regionen har udarbejdet og selv skal udføre.

»Helt grundlæggende handler det om at få lavet en undersøgelse hurtigt, der kan danne grundlag for, at der mistes færre opkald i regionens 112-system. Og jeg synes, at regionens udkast er et udmærket grundlag for en undersøgelse,« siger Martin Geertsen.

Dansk Folkeparti vil til regionsrådsmødet tirsdag 22. september stille forslag om en ekstern undersøgelse. Selvom Martin Geertsen og Venstre kommer til at stemme imod, vil han ikke udelukke, at der kan blive behov for »dybere spadestik« i problemet.

»Man kan ikke udelukke, at der kommer noget frem, som gør, at vi bliver nødt til at iværksætte yderligere undersøgelse, som sagtens kan være eksternt. Men jeg vil simpelthen gerne se, hvad regionen selv kommer frem til, før vi beslutter os for at gå videre,« siger Venstre-politikeren.

Vil koste menneskeliv

I sidste uge stod 30 medarbejdere fra regionens akutberedskab frem i Berlingske og advarede om, at antallet af mistede opkald på vagtcentralen var eksploderet.

De frygtede, at de mistede opkald ville koste menneskeliv, og de advarede om, at minimum ti af de mistede opkald havde handlet om borgere med hjertestop.

Siden har Berlingske afsløret, hvordan både formanden for regionens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt (K), og chefen for vagtcentralen, Preben Hansen, var advaret om »den kritiske situation« med de mange mistede opkald.

Regionen har nu udarbejdet et udkast til en intern undersøgelse af forløbet om de mistede 112-opkald, som et flertal i regionsrådet ifølge Berlingskes oplysninger forventes at stemme for.

Dansk Folkeparti foreslår samtidig, at man iværksætter en ekstern undersøgelse, fordi man ikke har tillid til, at regionen kan undersøge sig selv. Partiet vil have placeret et politisk ansvar for, at problemet har eksisteret i så lang tid uden at blive løst.

»Meget alvorligt problem«

Martin Geertsen frygter dog, at det vil tage for lang tid at få sat en undersøgelse i gang, hvis man vælger at gå ned ad det spor.

»Jeg ville være bekymret, hvis vi ikke satte noget i gang med det samme, men først skulle beslutte os for, hvilken type undersøgelse vi vil have, og hvem der skal udføre den,« siger han.

Er det troværdigt, at regionen undersøger sig selv?

»Det er meget fornuftigt at lave noget internt, der går lidt stærkt. Og så må man på baggrund af det vurdere, om der er behov for yderligere undersøgelse. Jeg er meget optaget af, at vi hurtigt kan træffe politiske beslutninger om, hvordan vi løser det her problem. Derfor har vi brug for en hurtig undersøgelse af, hvad det kræver af midler, ansatte og andre ting.«

Der er ikke meget fokus på at placere et ansvar i undersøgelsen – er I ikke interesserede i det?

»Undersøgelsen er lavet af administrationen, og jeg er med på, at man kan stramme op og rette til. Men som jeg husker det, er der et punkt, hvor der spørges til, hvem der vidste hvad hvornår. Hvor ansvaret ligger, må koncerndirektionen grave frem, og så må vi se, hvad det giver af anledning til yderligere undersøgelse,« siger Martin Geertsen.

Har du tillid til, at regionen, der har fejlet i at løse problemet og ikke oplyst jer politikere, kan lave en fuldbyrdet redegørelse for, hvad årsagen til problemet er, og hvordan man løser det?

»Det virker som om, at de her problemer har cyklet rundt i Akutberedskabet, og at koncerndirektionen tilsyneladende ikke er blevet oplyst. Derfor er det rimeligt nok, at koncerndirektionen først får lov til selv at grave et spadestik dybere,« siger Venstre-politikeren:

»Hvis jeg ikke har tillid til koncerndirektionen, har vi et meget alvorligt problem. Men jeg er ikke i besiddelse af informationer, der skulle sandsynliggøre, at nogen i den øverste administrative ledelse ikke har løftet deres opgave.«

Hvad skal der til, før du mener, det er nødvendigt med en ekstern undersøgelse?

»Det er svært at opstille en præmis på forhånd. Men det er en alvorlig sag, der handler om kronjuvelen i det danske sundhedsvæsen. Derfor skal der handles hurtigt. Måske skal det også have andre konsekvenser, men jeg vil simpelthen gerne se, hvad regionen selv kommer frem til, før vi beslutter os for, om vi vil have en ekstern undersøgelse,« siger Martin Geertsen.

Det bliver besluttet på næste regionsrådsmøde tirsdag 22. september, hvilke undersøgelser der skal igangsættes.

LÆS MERE