Venstre åbner for terrorstramninger

PETs manglende indgriben mod Kurt Westergaards angriber kan nødvendiggøre lovstramninger, mener V og DF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Attentatforsøget på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard får nu Venstre til at åbne for stramninger af terrorloven. Den 28-årige somaliske gerningsmand, der fredag forsøgte at dræbe Kurt Westergaard, har ifølge Poliets Efterretningstjeneste (PET) haft tætte kontakter til den militante gruppe al-Shabaab i Somalia. Den vished har PET haft gennem længere tid, uden at det dog fik dem til at gribe ind. Og det kan være et problem, som kan nødvendiggøre stramninger, mener Venstre.

»Det er uacceptabelt, hvis vi er i en situation, hvor man først kan gribe ind, når terrorhandlingen er gennemført. Efter min mening burde de nuværende regler muliggøre, at man kan udvise folk, som har været i kontakt med terrororganisationer og terrornetværk. Hvorfor det ikke er sket, kan jeg ikke give et svar på. Men hvis det er, fordi reglerne ikke er stærke nok, så har vi et problem,« siger politisk ordfører Peter Christensen (V).

Har PET ikke passet godt nok på Kurt Westergaard?

»Jeg kan jo forstå på pressen, at PET har haft den pågældende under observation i længere tid, og at PET har observeret, at han har været i kontakt med al-Qaeda. Og så må der jo være nogle særlige grunde til, at de ikke har grebet ind. Men hvis grunden er, at der nærmest skal begås terrorisme, før man kan være sikker på at få folk dømt, så har vi et problem. Så jeg håber, at det er en vurdering, Politiets Efterretningstjeneste har foretaget af efterretningsmæssige årsager,« siger Peter Christensen.

DFs næstformand Peter Skaarup er enig.

»Hvis man havde udvist somalieren alene på mistanken om, at han er terrorist, ville man kunne have forhindret, at han overhovedet var kommet i nærheden af Kurt Westergaard,« siger Peter Skaarup, der nu kræver, at PET oplyser antallet på, hvor mange terrormistænkte, de holder under observation. Visheden om tallet vil kunne skabe tryghed i befolkningen, mener han.

»Det vil give en folk en bevisthed om, at der bliver holdt øje med terrormistænkte. Og det er der behov for efter angrebet på Kurt Westergaard,« siger Peter Skaarup.

K: Tåbeligt

Men det møder ikke meget forståelse hos de Konservative. »Det er tåbeligt. Hvad skal vi bruge det tal til. Det vil bare skabe utryghed. Og hvorfor skal terroristerne også have indblik i, hvor mange PET holder øje med,« siger udenrigsordfører Naser Khader (K).

Men Peter Skaarup fastholder ønsket og henviser til, at efterretningstjenesterne i en række andre lande ikke holder tallet hemmeligt.

»Og oplysningen om antallet er jo ikke noget, en terrormistænkt kan bruge til noget, for han er jo ikke klar over, om han selv bliver overvåget.« Fremfor nye terrorstramninger ser de Konservative hellere, at den somaliske gruppe al-Shabaab hurtigt kommer på EUs terrorliste.