Venstre: 500 ledige skal tvangsrengøre København

Står det til Venstre i København, skal 500 ledige københavnere på kontanthjælp fremover tvinges til at rengøre byen for skidt og snavs.

Venstre i København vil sætte ledige borgere på kontanthjælp til at rengøre byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen og Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København skal være fri for cigaretskodder, pizzabakker, løse plasticposer og tomme ølkrus, og den rengøringsopgave skal ledige københavnere på kontanthjælp tvinges til at tage del i.

Det mener Venstre i København, som vil sætte 500 københavnere uden job i sving med kost og spand i et såkaldt nyttejob.

I slutningen af marts skal Borgerrepræsentationen fordele de uforbrugte midler fra 2016, og Venstre i København går til forhandlingerne med et forslag om at igangsætte en ekstraordinær renholdningsindsats.

Sommerhalvåret står nemlig for døren, og i takt med at solskinstimerne tager til, og temperaturen stiger, plejer mængden af skrald i København også at hobe sig op.

»Vi foreslår at sætte 500 af de 16.000 ledige københavnere på kontanthjælp ind i en nytteaktiveringsindsats, som skal starte hurtigst muligt og køre henover sommerhalvåret. Formålet er, at holde stederne med mest skrald - Indre By og Islands Brygge - rene og pæne,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der er Venstres spidskandidat ved kommunalvalget 2017.

Hun mener, at byen i dag »flyder med skrald«, og at det er utilfredsstillende for Københavns borgere såvel som turister. Derfor skal rengøringsarbejdet bestå i at bevæge sig rundt i København med en pose og opsamle det skrald, som kommunens fejemaskiner ikke får fat i.

»Vi har en arbejdsressource stående, som vi med loven i hånden kan bruge. Vi synes, at det er et sundt princip, at man yder sit for den kontanthjælp, man får af samfundet, og derfor synes vi, at det er helt oplagt at slå to fluer med ét smæk. På den ene side får vi afprøvet, hvor jobparate kontanthjælpsmodtagerne egentlig er, når vi beder dem om at give en hånd med, og samtidig får vi hjælp til at holde byen ren til glæde for os alle sammen,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

For at få ordningen op at køre skal der indkøbes materialer og hyres nogle teamledere, som kan lede og fordele rengøringsarbejdet, men forventningen er, at Københavns Kommune vil ende med at spare penge på nyttejobsordningen.

»Jeg forestiller mig, at hvis man tager en engangsinvestering, der hedder 10 mio. kr. vil den være selvfinansierende, og det vil den, fordi vi kan se på den nytteindsats, vi har i dag, at rigtig mange ikke møder op. De har ikke lyst til at skulle ud og rent faktisk lave noget, og derfor fravælger man hellere sin kontanthjælp og finder et job, og det er jo sådan set det, der er meningen,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Københavns Kommunes Beskæftigelsesforvaltning bekræfter, at nyttejobindsatser er medvirkende til, at kommunen i dag bruger færre penge på overførselsudgifter.

Det er imidlertid ikke Venstres hensigt, at det 500-mand store rengøringshold skal tage opgaver fra Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende renholdsafdeling:

»Det er tænkt som en tillægsindsats i især sommerhalvåret, hvor flere bruger byrummet, og hvor behovet for, at byen hele tiden står skinnende ren, er større,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Det Konservative Folkepartis gruppeformand Jakob Næsager (K) imødekommer forslaget, men synes, at 500 personer er »uambitiøst«. Partiet har selv tidligere foreslået, at samtlige kontanthjælpsmodtagere i København skal møde i kommunen hver dag.

Også Radikale Venstres gruppeformand Tommy Petersen (R) er positivt stemt over for forslaget og har selv et stort fokus på renhold af København.

Socialdemokratiet i København vil først føre forhandlinger omkring forhandlingsbordet, men partiets udgangspunkt er, at de uforbrugte midler skal bruges på skolerenoveringer, fortæller gruppeformand Lars Weiss (S).