Ven af raketbygger: Savnet ubåd kan ikke sende signal

Det er muligt for to personer at overleve mindst 24 timer i en ubåd på bunden af vandet, siger ubådskender.

Verdens største privatbyggede ubåd 'Nautilus' med to personer, u-bådens ejer Peter Madsen samt en journalist ombord, er fredag d. 11. august 2017 meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads. Politiet er her på vej til Middelgrundsfortet for at lede efter ubåden. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Fredag formiddag er en større eftersøgning i gang for at finde ubåden UC3 Nautilus, som blev meldt savnet natten til fredag.

Hvis ubåden befinder sig på bunden af havet, har den ikke mulighed for at udsende et nødsignal for at vise sin position.

Sådan fortæller Christoffer Meyer, som selv har været med til at bygge ubåden, og som er en god ven af ubådens ejer og designer, raketbyggeren Peter Madsen.

»Der er en radio om bord, men ubåden skal være tæt på overfladen, for at den virker. Er den neddykket bare få meter, så kan vi ikke få kontakt med hende.«

»I den her situation, hvor forfærdeligt det end må være, så må de to mennesker bare væbne sig med tålmodighed og vente på, at de bliver fundet.«

Ud over Peter Madsen er en journalist om bord.

Christoffer Meyer forklarer, at det er muligt for to personer at overleve mindst 24 timer i ubåden, før luften bliver usund.

Det er desuden muligt at redde sig selv ud af en luge i ubåden. Men det vil ifølge Christoffer Meyer være den »absolut sidste udvej«.

»Hvis man skal ud, mens ubåden er under vandet, så vil det kræve, at man fylder ubåden op med vand. Ellers vil trykket være for stort til, at man kan få lugerne op,« siger han.

Christoffer Meyer beskriver Peter Madsen som en meget erfaren sejler, som kender ubåden ud og ind.

Det ville undre ham meget, hvis han var taget på en længere tur med ubåden, for det gør han normalt aldrig. Sædvanligvis sejler han lige omkring Københavns havn eller ude omkring Hven eller Flakfortet.

Ubåden har få gange sejlet til Bornholm, og den tur skulle Peter Madsen have taget sammen med Christoffer Meyer fredag. Men den tur blev aflyst allerede torsdag aften.

Christoffer Meyer talte sidste gang med Peter Madsen omkring 19.30 torsdag. Peter Madsen nævnte ikke, at han var på vej ud i ubåden med en journalist.

Det var journalistens kæreste, der meldte de to personer savnet natten til fredag klokken 02.30.

Se en video fra 2008 af Peter Madsens første dyk med Nautilus her:

/ritzau/