Veluddannet familie: Disse uddannelser har de royale

Flere medlemmer af den danske kongefamilie har siddet mange år på skolebænken, før de for alvor kastede sig ud i de royale opgaver.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har begge læst på universitetet, før de mødte hinanden. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag handler den danske kongefamilies arbejde i høj grad om protektioner, deltagelse i offentlige arrangementer, statsbesøg og royale rejser.

Flere af de danske prinser og prinsesser har dog også brugt flere år på skolebænken, før de for alvor kastede sig ud i det royale arbejde.

Da dronning Margrethe stadig var prinsesse, rejste hun rundt i Europa for at læse på forskellige universiteter.

Efter gymnasiet studerede hun arkæologi på University of Cambridge i England, og da hun i 1961 vendte tilbage til Danmark, startede hun sine statskundskabsstudier på Aarhus Universitet.

Uddannelsen tog hende vidt omkring, og hun nåede at læse på både Sorbonne Universitet i Paris og London School of Economics, før hun afsluttede studiet.

Også dronningens mand, prins Henrik, har en universitetsuddannelse i rygsækken. Efter at han blev student i 1952 sad han til forelæsninger og lærte om jura og statskundskab på Sorbonne Universitet i Paris.

På samme tid balancerede prinsen undervisning i kinesisk og vietnamesisk sprog, og i 1957 førte interessen for Asien ham til Hong Kong, hvor han studerede orientalske sprog.

Kronprins Frederik gik i sin mors fodspor, da han efter gymnasiet startede på statskundskab på Aarhus Universitet. Undervejs rejste han til USA, hvor han læste på Havard University, og i 1995 fik han en kandidatgrad i faget.

Prins Joachim valgte derimod en noget anden vej, da han startede på agrarøkonomuddannelsen på Den Classenske Agerbrugskole Næsgaard på Falster, som han gennemførte i 1993.

Også de danske prinsesser har universitetsuddannelser i bagagen.

I 1994 afsluttede kronprinsesse Mary eksempelvis sin bachelorgrad i handel og jura fra det velrenommerede australske universitet University of Tasmania, mens prinsesse Marie rejste rundt i verden for at sikre sig en god oplevelse og sit eksamensbevis.

Prinsesse Marie nåede både at studerede internationale erhvervsforhold og økonomi på Babson College i Boston og økonomi på universitetet i Schweiz' næststørste by, Genève, før hun blev Bachelor of Arts fra Marymount Manhattan College i New York i 1999.

/ritzau/FOKUS