Velkommen til 2020: Lars Løkkes hede drøm, en tradition fra 1940erne og »håndfaste midler«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Først holdt statsminister Mette Frederiksen nytårstale. Bagefter tog hun til dronning Margrethes nytårskur og -taffel i Christian VIIs palæ på Amalienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Godmorgen, godt nytår og velkommen til den første hverdag i 2020.

Vi indleder med noget så traditionelt som statsministerens nytårstale. En tale, som Mette Frederiksen (S) onsdag havde fornøjelsen af at holde for første gang.

En tale, der blev holdt første gang i 1940, da Mette Frederiksens partifælle Thorvald Stauning var statsminister.

Han talte i radioen. Det samme gjorde andre statsministre efter ham i årene efter Anden Verdenskrig. I 1961 blev statsministerens nytårstale så for første gang transmitteret på TV.

Mette Frederiksens tale stod i den grad i børnenes tegn. Hun sagde bl.a., at »flere udsatte børn skal have et nyt hjem«, og at »derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres«.

»Jeg har ikke noget imod håndfaste midler«

Det er ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, »alt andet end tilfældigt«.

»Hun har haft fokus på børn og unge, siden hun slog igennem som ung socialpolitisk ordfører. Og da hun som ny S-formand – fra sommeren  2015 – begyndte at forme sin politiske platform, fyldte børn og unges vilkår meget,« skriver han.

SFs partiformand, Pia Olsen Dyhr, understreger, at selv om tvangsadoptioner og tvangsfjernelser »godt være en del af løsningen«, er det »langt fra hele løsningen«.

»Jeg har ikke noget imod håndfaste midler. Jeg har noget imod, at man ikke tænker sig om i forhold til, hvad det er for nogle håndfaste midler, man skal bruge. For det kunne jo også være, at kommunerne havde ressourcer til at følge op på de underretninger, de får om børn. Den lette løsning er selvfølgelig bare at sige »tvangsanbringelse«, men den er dyr,« mener hun.

»En genrejsning af den politiske midte«

Det var så Mette Frederiksens bud på en nytårstale.

Men hvad med det kommende, politiske år for Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske regering?

Det tager Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther, et kig på i krystalkuglen i forbindelse med statsministerens nytårstale.

Et år, der ifølge redaktøren meget vel kan byde på en fremstrakt hånd fra Mette Frederiksen til blå blok med ønske om samarbejde henover midten.

»En genrejsning af den politiske midte der, hvor kompromiserne og det danske konsensusdemokrati har til huse,« som Bent Winther formulerer det:

»Rød blok fik et halvt år. Nu satser regeringen på at få Venstre og Dansk Folkeparti ind i varmen. På den måde er Mette Frederiksen på forunderlig vis i gang med at opfylde Lars Løkke Rasmussens hedeste drøm om et tæt SV-samarbejde. De to partier har som de eneste et flertal i Folketinget og vil kunne gennemføre store reformer, hvis viljen er der.«

»Flere af os går ind i det nye år med sorg i hjertet«

Til en anden tale. Den tale, som den norske kong Harald holdt nytårsaften. En meget følelsesladet og rost tale.

Første juledag begik forfatter og kunstner Ari Behn, eksmand til den norske prinsesse Märtha Louise, selvmord.

»Nogle møder det nye år med glæde og optimisme. Andre med savn og uro. Flere af os går ind i det nye år med sorg i hjertet,« indledte kongen sin tale:

»Vi er stærkt præget af Ari Behns død denne jul. Det har varmet at opleve folks medfølelse og tændte lys på Slotspladsen. Der er trøst i alle de gode minder og smukke ord, der er blevet formidlet om faderen til tre af vores kære børnebørn.«

»Lange fængselsstraffe og udvisning«

Tilbage til Danmark og et af juledagenes mest omdiskuterede emner, fyrværkeri.

Efter flere angreb på brandfolk nytårsnat vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) have skærpet straffen for at genere arbejdende brandfolk, skriver DR.

17 gange er brandfolk blevet angrebet med fyrværkeri ifølge en opgørelse fra Danske Beredskaber.

Ved slukningen af en ildebrand i Brøndby Strand blev brandvæsnet søndag morgen den 29. december 2019 beskudt med fyrværkeri. En brandmand blev kørt til behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: presse-fotos.dk.

»Det her er noget, vi bliver nødt til at se på med stor alvor. Det er ikke rimeligt, at dygtige brandfolk går på arbejde og oplever det her,« siger Trine Bramsen

Også Dansk Folkeparti (DF) er parat til at kigge på reglerne, skriver retsordfører Peter Skaarup på sin Facebook-profil.

»Nu vil Dansk Folkeparti stille forslag i Folketinget om, at angreb på redningsfolk skal give lange fængselsstraffe og udvisning, hvis man er udlænding,« lyder det.

Dags dato:

I dag er det et år siden, en togulykke på Storebæltsbroen dræbte otte og kvæstede 16 personer. Ulykken skete, da et godstog og et passagertog krydsede hinanden på broen i kraftigt blæsevejr. En del af en vogn fra godstoget ramte passagertoget.

Læs Berlingske beskrivelse af ulykken her.

Det sker i dag:

  • Nytårskur i Christian VIIs Palæ: Kongehuset holder nytårskur for Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps. Fra klokken 09.50. Dronning Margrethe og kronprinsparret deltager.
  • Nytårskur på Christiansborg Slot: Kongehuset holder nytårskur for diplomatiet, hvor det herværende diplomatiske korps' missionschefer med ægtefæller samt sideakkrediterede ambassadører med ægtefæller deltager. Fra klokken 11.30.  Dronning Margrethe og kronprinsparret deltager.
  • Filmpremierer: »21 Bridges«, »The Grudge« og »Les Miserables«.

Dagens stjerne:

Eller rettere et enkelt hjerte går fra Politiken til premierefilmen »The Grudge«, der af avisen bliver omtalt som »denne ynkelige reboot af en remake«.