Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Loftliften letter ubesværet, når plejehjemsbeboeren skal fra sengen til badeværelset, hvor elektroniske toiletstole med vaske-tørre-funktion gør det muligt at forrette nødtørften i fred.
Velfærdsteknologien er blevet hverdag, og i Københavns Kommune kan de ældre se frem til endnu mere hjælpsomt maskinel, hvilket de tilsyneladende ikke har noget imod.
To ud af tre plejehjemsbeboere i hovedstadskommunen er i kontakt med velfærdsteknologi, og hele 78 procent af dem oplever, at teknologien gør »en postitiv forskel« for dem i hverdagen. Det viser en brugerundersøgelse for 2015, som Epinion har foretaget.
»Det viser jo med al tydelighed, at velfærdsteknologien er en kæmpe gevinst,« siger Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), og tilføjer: »Det er dels en gevinst for borgerne, som bliver mere selvhjulpne, men også for plejepersonalet, fordi et redskab som loftliften kan aflaste dem, så de ikke bliver slidt ned. Og endelig er der jo besparelser at hente, når den ældre kan gå på toilettet uden at skulle have hjælp fra en medarbejder.«
Mere teknologi på vej
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune brugte i 2015 77 mio. kroner på velfærdsteknologi. I 2016 forventer forvaltningen samlet set at bruge i omegnen af 84 mio. kroner på at udvide og udvikle sortimentet af tekniske hjælpemidler.
»Målet er at udvikle teknologi, der også kan bruges af de allersvageste borgere, så teknologien og dens gevinster ikke kun er de stærke forundt. I øjeblikket tester vi et elektronisk gelænder, der skal gøre det muligt for gangbesværede at komme op af trappen selv,« siger Ninna Thomsen.
Den velfærdsteknologiske satsning begrænser sig imidlertid ikke til København. Fra 2014 til 2016 udruller Kommunernes Landsforening »Det fælleskommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi«, og en statusmåling fra juni sidste år viste, at kommunerne landet over havde købt flittigt ind af spiserobotter, loftlifte, vasketoiletter og deslige.
Ældre Sagen glæder sig over plejehjemsbeboernes begejstring. Det er »godt nyt«, lyder det fra Ældre Sagens underdirektør, Michael Teit Nielsen.
Han understreger dog, at lykken for de ældre ikke er gjort med teknologiens blotte tilstedeværelse.
»Det er helt afgørende, at kommunerne og plejepersonalet vejleder brugerne og gør dem trygge ved de ting, der skal hjælpe dem. Det hele er tabt, hvis en plejehjemsbeboer pludselig hænger oppe i loftet i en lift uden den fjerneste anelse om, hvad der foregår. Det skal være en god oplevelse for alle, og det kræver, at man tænker nøje over, hvordan man bedst muligt får inddraget de mennesker, det hele handler om,« siger Michael Teit Nielsen.