Vejr kan være årsag til flystyrt

Opdateret kl. 08.55: Havarikommissionen er i gang med at klarlægge årsagen til flystyrtet i Nordjylland. To unge kvinder er i ”meget alvorlig” tilstand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er endnu ikke til at vide, hvorfor et firepersoners sportsfly med en familie på vej hjem fra deres sommerhus på Læsø mandag formiddag fløj i lav højde ind i nogle træer og forulykkede i et sommerhusområde syd for Sæby.

Flystyrtet kostede et nordjysk ægtepar, Niels og Bente Birch Nielsen, livet, mens deres to døtre på henholdsvis 17 og 25 år blev stærkt kvæstede og straks blev overført til Aalborg Sygehus.

Teknikere fra Havarikommissionen begyndte mandag eftermiddag deres undersøgelser – men der kan gå flere uger, inden der ulykkesårsagen er klarlagt.

- Vi kan ikke udelukke, at vejret har spillet en rolle, men der går én til to uger, før vi kan sige mere, sagde luftfartshavariinspektør Jørn Asmussen mandag aften til Ritzaus Bureau.

Mangler en del data

- Vi er færdige med undersøgelserne på ulykkesstedet, men flere vragdele skal undersøges nærmere, og vi mangler at indsamle data fra radarer, data fra DMI og data om pilotens kommunikation. På nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige noget om årsagen, det ville være rent gætværk, fortsætter han.

Ifølge Nordjyllands Politi havde flyet, der lettede mandag morgen og formodes at have været på vej mod flyvepladsen i Sindal, ikke slået alarm til Aalborg Lufthavn, inden det styrtede ned. Desuden meldes om, at der på ulykkestidspunktet var tåge og dårlig sigtbarhed i området.

Grafik: Her styrtede flyet ned

Døtre skulle skæres fri

De to døtre, der er ud af en børneflok på fem, overlevede i første omgang flystyrtet med livet i behold, men deres tilstand er fortsat meget kritisk. Ifølge vagtchef Søren Peitersen fra Nordjyllands Politi er der tirsdag formiddag ingen ny udvikling i deres tilstand.

- De er stadig i livsfare, og de er meget voldsomt tilredte. Den ene ligger i kunstig koma, siger han til berlingske.dk.

Ifølge Ekstra Bladet skulle de to piger skæres fri af det forvredne flyvrag – og først efter halvanden time kunne de blive kørt til traumecentret på Aalborg Sygehus.

Vragrester spredt

Flyet, der var et sportsfly af typen Piper Cherokee Warrior PA 28-151, blev fuldstændig ødelagt ved styrtet. Vragresterne blev spredt over et meget stort område, som hurtigt blev afspærret for at give teknikere plads til at arbejde.

Samtidig opsatte Beredskabsstyrelsen i Thisted lys på ulykkesstedet, så de tekniske undersøgelser kunne fortsætte selv efter mørkets frembrud.

Den dræbte familiefar var direktør for byggefirmaet Dansk Nybyg i Hjørring.