Vejles borgmester kæmper stadig for hvalen

Vejles borgmester kæmper stadig for at få hvalen til Vejle permanent efter, at den er blevet renset. Men han får ikke hvalen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens hvalen i Vejle er ved at blive pakket ned i containere på havnen, kæmper byens borgmester fortsat for, at den skal vende tilbage til Vejle.

- Det er stadig mit ønske at få hvalen tilbage til Vejle, når den er renset og undersøgt og eksperterne har fået, hvad de skal have, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Men han kan godt skyde en hvid pind efter at få hvalen permanent, for Zoologisk Museum har ikke tænkt sig at give hvalen fra sig.

- Jeg må ikke give den væk, det forhindrer loven. Vi har som del af Nationalmuseet ansvaret for at sikre, at hvalen er tilgængelig til forskningsmæssige og formidlingsmæssige formål, siger Hanne Strager.

Zoologisk Museum har en af verdens største samlinger af hvaler, og har i forvejen et skelet af en finhval liggende i gemmerne.

- Det er jo ikke sådan, at fordi vi har et, hvad skal vi så med et til. Jo mere der er i en videnskabelig samling, jo mere interessant er den, siger Hanne Strager.

Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, har endnu ikke forestillet sig, hvor skelettet af den 17,2 meter lange hval skal hænge i Vejle.

- Der er ikke umiddelbart en væg, som vi kan hænge den op på, men alt det finder vi ud af, siger han.

Når bølgerne har lagt sig, vil Hanne Strager tale med borgmesteren om, hvilke ønsker han har, og hvordan museet kan hjælpe, for eksempel ved at være behjælpelig med en udstilling.

- Det er vigtigt, at hvalen bliver udstillet i forbindelse med en formidlende udstilling om hvaler i almindelighed. Historien om, at det er den hval, som døde i Vejle Fjord i 2010, er interessant her og nu, men den er ikke interessant i et længere perspektiv, siger Hanne Strager.

/ritzau/