Vejdirektoratet forventer travlhed på vejene fredag og lørdag

Fredag ser foreløbig ud til at være en stille dag på vejene til og fra København, men Vejdirektoratet anbefaler, at man undgår at køre fredag mellem klokken 14 og 18 og lørdag mellem klokken 11 og 15.

Foto: Geir Olsen/NTB/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du skal ud at køre i bil fredag eftermiddag eller lørdag, bør du være opmærksom på travlhed på vejene.

Ud af København ser trafikken fredag formiddag dog stille ud ifølge Vejdirektoratet. Sandsynligvis på grund af ferie.

»Men vi forventer et større tryk på grund af myldretid og folk, der skal i sommerhus. Vi anbefaler, at man undgår at køre fredag mellem klokken 14 og 18,« siger Nicholas Pettersson, vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter.

Grundskolernes sommerferie begyndte allerede sidste fredag, altså 26. juni, da mange derfor tog på ferie. Forventningen hos Vejdirektoratet er derfor, at der bliver mindre travlhed denne fredag.

»Vi forventer ikke, at det bliver en lige så stor og travl fredag som i sidste uge, da der var rigtigt mange på arbejde og samtidig mange, der skulle på ferie. Men anbefalingen er stadig at undgå at køre i myldretiden og især på motorvejene ud af de større byer, for der er altid mindre køer,« siger Nicholas Pettersson.

I lørdags var der stor travlhed på vejene. I morgen lørdag bliver ingen undtagelse, og den tendens vil fortsætte hen over sommeren indtil uge 32, lyder forventningen.

»Vi forventer, at det vil være rigtig mange biler ude at køre mellem klokken 11 og 15. Der vil være risiko for kødannelser og forlænget rejsetid på en række hovedstrækninger,« siger Nicholas Petterson.

Strækninger, hvor der kan forventes længere rejsetid, er:

  • E20 – især mellem Odense og Middelfart
  • E45 til og fra den dansk-tyske grænse
  • Hovedvejene op til sommerhusområderne – især på Sjælland. Rute 21 i Odsherred og rute 16 til og fra Nordsjælland

»Mellem Odense og Middelfart er der ofte rigtigt meget tryk på, fordi folk skal på tværs af landsdelene,« siger Nicholas Pettersson.

På de værste strækninger forventes 10 til 20 minutters forlænget rejsetid. En af årsagerne til lørdagens travlhed er, at mange danskere skal i sommerhus.

»Lørdage er skiftedage i mange sommerhuse, når folk køber det gennem bureauerne. Så derfor ser vi mange bilister på vejene. De skal lige pakke bilen og spise morgenmad, og så er de ude at køre fra klokken 11 og frem,« siger Nicholas Petterson.

»Men hvis der sker uheld, så kan køerne blive rigtig lange,« siger han.

Risikoen for uheld lørdag er større end normalt. Eksempelvis var der sidste lørdag 30 minutters forsinkelse på Fyn på grund af et uheld.

»Når der er så mange, der er ude at køre samtidig, så stiger risikoen også for uheld. Der skal ikke så meget til – for eksempel et mindre uheld og en havareret bil eller andet, der spærrer det ene spor på den fynske motorvej – så ser vi, at der opstår ret lange køer ret hurtigt. Så vi opfordrer folk til at køre forsigtigt og holde god afstand,« siger Nicholas Petterson.

Der forventes desuden kø ved den dansk-tyske grænse. Det er et typisk billede på de store rejselørdage, at mange tyskere skal ind i Danmark. Her har kødannelser i flere år ved grænsen været en fast bestanddel af sommertrafikken, fortæller Nicholas Petterson.

»Lige siden grænsekontrollen blev indført, har det givet kødannelser. Det er typisk fra de tidligere morgentimer hen over formiddagen, og så bliver det mindre og mindre i løbet af eftermiddagen. Da det var værst, var der op til seks kilometers kø ind til Danmark,« siger han.