Vegetarmad mistænkt for at indholde nervegift

En 16-årig dreng fra Københavnsområdet er indlagt med en meget alvorlig madforgiftning efter at have spist vegetarmad. Urtekram trækker produkter tilbage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 16-årig dreng fra Københavnområdet er indlagt med en alvorlig madforgiftning, der sandsynligvis er den sjældne forgiftning botulisme, også kaldet pølseforgiftning.

Der er mistanke om, at smittekilden er sojabønneproduktet tofu fra virksomheden Urtekram eller en vegetarisk postej af mærket Nutana, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Urtekram trækker sine produkter tilbage. Hvis man har købt et af produkterne, bør man smide det ud eller levere det tilbage i den butik, det er købt.

Madforgiftningen viser sig 12-36 timer efter, man har spist maden. Symptomer kan være svimmelhed, synsforstyrrelser, synkebesvær, talebesvær og lammelser af de muskler, der er vigtige for at trække vejret.

Nervegift i mad

Forgiftningen skyldes en neurotoksin (nervegift), der under uheldige omstændigheder kan dannes i fødevarer. En dåse med bakterien vil ofte bule ud i bund og låg, fordi botulismebakterien udvikler luft, når den vokser.

Det mistænkte tofu-produkt fra Urtekram er mindst holdbar til 26.04.2014 eller 10.05.2014. Den vegetariske postej fra Nutana er mindst holdbar til 15.04.2014.

Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen arbejder fortsat med opklaringen.