Ved Statens Serum Institut blev man tidligt klar over coronavirussens eksplosive egenskab – da reaktionen kom, var det for sent

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

27 dage fik der, før Danmark ændrede strategi over for den ny coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til endnu en dag med masser af god journalistik om den coronavirus, som man næsten ikke kan holde ud at læse om, men som mange af os heller ikke kan lade være med sluge al tilgængelig information om.

Men vi begynder i Politiken med noget helt andet: Dronning Margrethe forholder sig til klimadebatten i et længere interview i anledning af Dronningens runde fødselsdag 16. april.

»Det er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså ... at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke«, siger Dronningen til Politiken.

Dronning Margrethe forklarer også, at holdningen bunder i en livslang interesse for historie og ikke mindst forhistorie:

»Så har man nogle ret lange perspektiver. Og så ved man, at ting forandrer sig. Man ved også, at klimaet har forandret sig og forandrer sig hele tiden«, siger Dronningen til Politiken.

Tidlig opdagelse – sen handling

For at vende tilbage til coronakrisen skriver Berlingske, at Statens Serum Institut allerede i begyndelsen af februar 2020 blev klar over en afgørende og eksplosiv egenskab ved den på det tidspunkt nye coronavirus. Alligevel gik der 27 dage, før reaktionen kom.

Det kan du læse en mindre lang sag om her.

Du også læse en længere sag, hvor Tyra Grove Krause, afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serum Institut, i et interview med Berlingske forklarer, at det pandemiske potentiale gik op for hende, da hun læste en artikel 1. februar i det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

2.000 coronadødsfald i USA på et døgn

En trist rekord er indtruffet i USA i løbet af natten. Dødstallet for virusudbruddet er for første gang passeret 2.000 personer i løbet af 24 timer. Det bringer det samlede dødstal for USA op over 18.000. Kun Italien har nu et højere dødstal med 18.849 dødsfald.

Forrige døgn var der i samme periode 1.904 dødsfald i USA. Antallet af smittede personer i USA er steget til over 500.000 og samlet er nu 18.693 personer i USA døde som følge af virusudbruddet.

Der er dog optimisme at spore hos præsident Donald Trump. På sit daglige pressemøde fredag sagde han, at han tror på, at færre end 100.000 mennesker kommer til at dø i USA som følge af coronaudbruddet. Trump ser tegn på, at kurven over smittede er ved at flade ud som resultat af, at folk både efterkommer myndighedernes opfordring om så vidt muligt at blive hjemme og at holde god afstand til andre uden for hjemmet. Om præsidenten får ret, må tiden vise.

En grum milepæl

Coronakrisen nåede samtidig en grum milepæl fredag med 100.000 dødsfald, der er relaterede til coronavirussen. Det fremgår af en opgørelse, som nyhedsbureauet Reuters har foretaget.

Samtidig har antallet af bekræftede smittetilfælde på verdensplan næsten nået 1,7 millioner mennesker. Det reelle antal smittede formodes at være langt højere, fordi mange mennesker, som smittes med coronavirus, kun oplever milde symptomer og ikke nødvendigvis bliver testet.

Det kan du læse mere om her.

Dagens tal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 5.819 (ud af 64.731 testede personer).
Antal bekræftet døde i Danmark: 247
Antal indlagte i alt: 401
Antal indlagte på intensivafdeling: 113
Antal bekræftede med overstået infektion: 1.773
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 1.698.416
Kilde: Johns Hopkins University og Sundhedsstyrelsen 10. april, kl. 14.00

Heltehistorier

Hvis det alt sammen føles næsten ubærligt, kan du fra USA, der ellers er hårdt ramt, læse om en mand, som efterlod 64.000 kr. i drikkepenge og fire andre heltehistorier midt i en coronatid.

​De første signaler fra boligmarkedet er ildevarslende for især én boligtype

Berlingske beskriver, hvordan omsætningen af ejerlejligheder faldt brat i coronakrisens første uger. Det viser den første opgørelse af boligmarkedet, efter at coronaen ramte landet i marts.

De øvrige boligtyper er ikke nær så påvirkede, og det tilskriver Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, at lejlighederne udgør et mindre marked, hvor køberne ikke i samme grad som for eksempel købere af huse er tvunget til at gennemføre handlerne eksempelvis på grund af et jobskifte.

Berlingske beskriver i øvrigt også, hvordan en kombination af forældede offentlige ejendomsvurderinger og en gunstig mulighed i lovgivningen gør hver fjerde handel med sommerhuse meget fordelagtige for køberne. Det kan du læse mere om her.

Dagens citat ...

... står i en leder i Kristeligt Dagblad, hvor avisens chefredaktør Erik Bjerager blandt andet skriver:

»Denne særlige tid rummer også godt. Verden rundt opleves en livsbekræftende og opmuntrende opblomstring af venlighed, hjælpsomhed og generøsitet rettet mod dem, der er ramt af sygdommen eller har det svært. Mange oplever, at hjemmekarantænen ikke kun er en indskrænkning af deres liv. Det er godt at tage farten af og at have færre valgmuligheder. Også denne krise kan være med til at skærpe sansen for, hvad der giver mening.«

Tak, fordi I læste med. Fortsat god påske.