Ved du egentlig nok om hjernerystelser?

Hvert år får 25.000 danskere stillet diagnosen hjernerystelse, men kun få kender til de langvarige konsekvenser, hovedskaden kan medføre. Hjernerystelsesforeningen vil nu gøre opmærksom på problemet.

ARKIVFOTO. For få danskere har kendskab til, hvilke konsekvenser en hjernerystelse kan have, og derfor vil den nye forening Hjernerystelsesforeningen have sat fokus på det Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Pejstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom en hjernerystelse ofte går over af sig selv efter et par uger eller måneder, får op mod 15 procent følger, der varer ved i mere end et år.

Men for få danskere har kendskab til, hvilke konsekvenser en hjernerystelse kan have, og derfor vil den nye forening Hjernerystelsesforeningen have sat fokus på det.

Siden foreningens opstart i år er der kommet god respons, forklarer foreningens formand, Kim Friedrich.

»Når Hjernerystelsesforeningen har fået så stor opbakning, skyldes det, at vi udfylder et tomrum,« siger han.

Mange med længevarende gener efter hjernerystelse må slås med gener resten af livet. For den enkelte kan det betyde langvarige sygemeldinger og problemer med at få en dagligdag til at fungere. Samtidig har den ramte sjældent ressourcer til at søge information på egen hånd, og derfor er der brug for en patientforening med kvalificeret rådgivning og støtte fra det øjeblik, folk slår hovedet, forklarer Kim Friedrich.

»Hvis ens hjernerystelse varer ved, kan man føle sig helt alene med en sygdom, som andre ikke umiddelbart kan se, men som kan være fuldstændigt invaliderende,« siger Kim Friedrich.

Hjernerystelsesforeningen vil samle den viden, som er tilgængelig, og bistå hjernerystelsesramte og deres pårørende med rådgivning.

Foreningen vil også arbejde aktivt for, at antallet af personer, der rammes af hjernerystelse, bliver mindre.

»Med den rigtige hjælp fra starten forhindrer vi, at ramte bliver tabt på gulvet, og sikrer, at de hurtigere vender tilbage til en normal tilværelse. Vi vil gerne stoppe det spild af ressourcer, der sker, når folk med hjernerystelse bliver kastebold mellem behandlere og myndigheder,« siger Kim Friedrich.

WEB: Besøg Hjernerystelsesforeningens hjemmeside her.