Vatikanet undersøger nonne-død

Kritikken af Abbedisse Moder Theresa fører nu til, at Vatikanet går ind i sagen om anklagerne mod klosteret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vatikanet har tilkaldt undersøgelsesledere fra flere steder i Europa for at undersøge den kritik, der er kommet af lederen af Sostrup Kloster på Djursland, abbedisse moder Theresa.

Hjælpebiskop William Kenney fra Birmingham og abbedisse Moder Karin fra Vadstena i Sverige skal undersøge de anklager, som blandt andet den tidligere nonne Helene Hägglund kommer med i sin bog ”Nonne Tur/Retur.” 

Hun har har tidligere påpeget, at abbedissen har instrueret øjenvidner i, hvad de skal sige, når de bliver spurgt.

Men kirkens talsmand Niels Engelbrecht afviser, at den såkaldt "apostolske visitation" skulle indebære, at kirken undersøger sig selv.

- Alle på klosteret kan tale frit. I en apostolsk visitation lægger kirken vægt på, at det ikke kommer videre, siger Niels Engelbrecht til DR.

Politiet henlagde sagen

Anklagerne mod abbedissen går blandt andet på, at en ældre dement nonne blev sendt ud i en klostergård i forbindelse med en morgenbøn 3. november 1993, fordi den gamle kvinde havde en forstyrrende adfærd. Her blev hun efterladt i en halv time og senere fundet død.

Helene Hägglund beretter også om mishandling af en anden ældre nonne, der havde et fysisk og mentalt handicap som følge af en tidligere hjerneblødning.

Hun blev i følge Helene Hägglund bundet til sin stol og vasket i koldt vand.

Det danske politi har allerede undersøgt anklagerne. Men de valgte ikke at sigte abbedissen for anklagerne. Efterfølgende blev sagen lagt hen.