Vatikanet: Homoseksualitet er problemet

Angreb på bøsser, misbrug af Holocaust og dunkle konspirationsteorier overskygger mere seriøse forsøg på at håndtere de seneste måneders eskalerende pædofiliskandale i den katolske kirke.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Pave Benedikt XVI bryder sig ikke om bøsser. Det har stået klart, siden han i 2008 betegnede disse »ødelæggere af Guds værk« som en global trussel på linje med udryddelsen af de tropiske regnskove.

Det kom derfor næppe bag på nogen, da hans næstkommanderende, kardinal Tarcisio Bertone, kædede homoseksualitet sammen med den syndflod af skandaler om præsters seksuelle misbrug af børn, der for øjeblikket skyller ind over den katolske kirke.

»Psykologer og psykiatere har bevist, at der ikke er nogen forbindelse mellem cølibat og pædofili.

Andre har derimod fundet frem til, at homoseksualitet har en betydning. Det er sandt, og det er det, som er problemet,« sagde Bertone først på ugen under et besøg i Chile.

Kardinalens ord udløste i sagens natur omgående protester fra interesseorganisationer for bøsser og lesbiske over alt i verden. Men også uden for de homoseksuelles rækker er der i avisledere og kommentarer blevet rystet på hovedet:

Endnu et selvmål i Vatikanets håndtering af den katolske kirkes største krise i nyere tid.

Den første sten

Skiftende kirkelederne har, siden pædofiliskandalen begyndte at rulle, forsøgt at forklare den som resultatet af en verdensomspændende konspiration. Medier, frimurere, aborttilhængere og jøder er blevet inddraget i argumentationen – de sidstnævnte endog på flere niveauer.

For et par uger siden sammenlignede pavens personlige præst pædofilisagerne med de værste eksempler på jødeforfølgelser, hvilket han senere måtte undskylde. I mandags stod jøderne derimod på forfølgernes side, da en pensioneret italiensk biskop på en katolsk webside betegnede sagerne som et zionistisk angreb på kirken.

Paven selv valgte under en påskeprædiken at omtale skandalen med et velkendt bibelcitat: »Den af jer, der er uden skyld, skal kaste den første sten.«
Men hvad mener Beneedikt XVI egentlig med det, spørger den spansktalende verdens største avis, El País.

»Lader Paven dermed forstå, at det er almindeligt at tvinge børn til sex, og at alle på et tidspunkt har ønsket at gøre det,« undrer avisens lederskribent sig.
Kirken har tilsyneladende ikke forstået, at resten af samfundet ser pædofili som en alvorlig forbrydelse, tilføjer han.

Politianmeldelse

I hvert tilfælde udviser kirkelederne ikke den store sans for timing. Således overskyggede kardinal Bertones udfald mod de homoseksuelle et første skridt til at begynde at tage hånd om problemerne.

Mandag opfordrede Vatikanet for første gang offentligt sine biskopper til at melde strafbare pædofilisager til politiet. En praksis, som offerorganisationer har efterlyst i årevis.

Samtidig bebuder talsmænd nye forholdsregler og de afviser ikke, at Paven vil mødes med ofre for overgreb under den kommende weekends besøg i Malta.
Men selvom Vatikanet tilsyneladende har indset, at kursen må lægges om, går skandalen næppe i sig selv foreløbig. I hvert tilfælde ikke hvis det står til to britiske menneskeretsadvokater, der undersøger mulighederne for at kræve paven anholdt for strafbar medvirken til sexovergreb mod mindreårige, når han besøger Storbritannien senere på året.