Vask bændelorm af dine jordbær

Et rekordfund af dværgbændelorm hos en sønderjysk ræv får Veterinærinstituttet til at opfordre til, at man vasker både hænder og jordbær grundigt.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt og hidtil uset stort fund af rævens dværgbændelorm - kaldet Echinococcus multilocularis - i Sønderjylland får nu DTU Veterinærinstituttet til at frygte, at ormen kan sprede sig til resten af landet.

Siden 2011 har veterinærinstituttet på Fødevarestyrelsens foranledning overvåget forekomsten af den frygtede dværgbændelorm blandt vilde rovdyr i Danmark, og blandt 855 undersøgte dyr er parasitten blevet fundet i seks af ræve - alle fra Højer-området i det sydvestlige Sønderjylland.

Nu har veterinærinstituttet igen fundet parasitten i to voksne ræve fra samme område. I den ene ræv fandt man hele 1.527 orme, hvilket overgår alle tidligere fund.

»Vores fund bekræfter, at der er en høj forekomst af ræve med dværgbændelorm i Højer-regionen, men det er nyt, at vi ser så store ormebyrder hos et enkelt dyr,« oplyser seniorforsker Heidi L. Enemark fra Sektion for Bakteriologi, Patologi og Parasitologi ved DTU Veterinærinstituttet i en pressemeddelelse.

»Ved de tidligere danske fund er der blevet påvist mellem to og 27 orme i de enkelte ræve, så de nye fund med hele 1.527 orme i en ræv understreger, at dværgbændelormen har etableret sig i området, og at der er risiko for spredning til resten at landet,« siger hun.

Echinococcus multilocularis kan smitte til mennesker, hvor de etablerer sig i leveren og medfører kræftlignende forandringer, som er meget vanskelige at behandle.

Smitten til mennesker sker gennem kontakt med afføring fra smittede dyr som for eksempel ræve og hunde, og derfor opfordrer instituttet til, at man er ekstra forsigtig, når det eksempelvis gælder jordbær.

»Netop nu skal man være særligt opmærksom på jordbærerne. Vask dem grundigt, inden de spises, eller kog dem til syltetøj, især hvis hunde eller ræve har adgang til jordbærbedet,« formaner Heidi L. Enemark

»Husk også at vaske hænder, for eksempel når du har lavet havearbejde eller har håndteret dyr. Smitte kan nemlig ikke blot overføres med jord men også via parasit-æg i pelsen, hvis din hund har rullet sig i afføring fra smittede dyr,« siger hun.

Rovdyr som ræve og hunde bliver smittet ved at spise små gnavere, hvor larvestadiet af bændelormen findes som cyster i leveren. Dværgbændelormene er kun få millimeter, så hverken æg eller orm kan ses i afføringen med det blotte øje.