Varmere verdenshave kan betyde døden for kongepingvinen

Med de stadig stigende temperaturer i verdenshavene må kongepingvinerne ved Antarktis ud på stadig længere rejser for at finde føde. Sættes der ikke ind mod global opvarmning, kan det udrydde bestanden.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: TRACEY NEARMY

I animationsfilmen »Happy Feet« danser pingvinerne glade og ubekymrede rundt.

Men virkeligheden er en anden for kongepingvinerne ved Antarktis.

Stigende temperaturer grundet klimaforandringer betyder, at størstedelen af verdens kongepingviner skal finde nye øer at leve og avle på. Ellers risikerer de at blive udryddet.

En undersøgelse fra tidsskriftet Nature Climate Change forudser, at hvis klimaforandringerne fortsætter som nu, vil 70 procent af verdens godt 1,5 millioner avlspar forsvinde inden for dette århundrede eller være nødt til at finde nye steder at leve.

Kongepingvinerne avler på isolerede øer i det sydlige ocean omkring Antarktis, som ikke er dækket af is, og hvor der er nem adgang til havet.

Udfordringen for kongepingvinen bunder i føde.

De jager ved polarfronten ved Antarktis, hvor koldt og varmere vand støder sammen, hvilket resulterer i et rigt dyreliv, så pingvinerne kan skaffe føde.

Pingvinen kan svømme over 600 kilometer, mens den jager fisk og krebsdyr, og ungerne kan faste i en uge ad gangen.

Men opvarmningen af havet gør, at polarfronten ved Antarktis bliver skubbet længere mod syd, og derfor skal pingvinerne svømme længere for føden. Det betyder, at flere ikke kan klare rejsen, eller at ungerne dør, inden føden når frem.

Nødt til at finde nye levesteder

Emiliano Trucchi, der er medforfatter til undersøgelsen, understreger, at kongepingvinerne vil blive tvunget til at finde nye steder at avle, hvis de vil overleve.

»De er nødt til enten at bevæge sig et andet sted hen, ellers vil de bare forsvinde. De største kolonier er på øer, der vil være for langt væk fra kilden til mad,« siger Emiliano Trucchi.

Celine Le Bohec, der ligeledes er medforfatter til undersøgelsen, påpeger, at der stadig er nogle øer mod syd, som kongepingvinerne kan anvende. Men kampen for føde og steder at avle vil være hård. Derfor er det nødvendigt at sætte ind over for global opvarmning med det samme.

»Det er svært at forudsige udfaldet, men der vil helt sikkert være tab undervejs. Hvis vi skal redde noget som helst, skal der startes en global indsats mod opvarmning nu,« siger Celine Le Bohec.

De fisk og krebsdyr, som kongepingvinerne lever af, er også udsat for overfiskeri, hvorfor der i fremtiden kan være langt mindre føde til pingvinerne.

Derfor har videnskabsmænd og miljø-aktivister foreslået, at man opretter et stort beskyttet område i havet ved Antarktis for at beskytte arter som den truede kongepingvin. Hvis det vedtages, bliver det forbudt at fiske i et 1,8 millioner kvadratkilometer stort område.

Kan benyttes af Ritzaus grafik-kunder. En højere opløsning kan hentes i den sædvanlige mappe. Ønsker du at abonnere på Ritzau Grafik, kan du kontakte salg på salg@ritzau.dk eller +45 3330 0000. Free/Wer Fold sammen
Læs mere