Var det noget med et glas kølig Armadillo?

Livgarden og Gardehusarregimentet har i fællesskab frembragt en særlig øl, som er godt selskab til snak om dengang i Helmand og den grønne zone.

Armadillo-øllen blev prøvesmagt i Antvorskov i går i anledning af Flagdagen. Fold sammen
Læs mere

Flagdagen for tidligere og nyligt hjemvendte veteraner er ikke kun en dag til anerkendelse og eftertanke. Det er også en dag til glæde, gensyn og et køligt glas mellem venner. I går præsenterede Livgardens og Gardehusarregimentets historikere en helt speciel øl, med det ikoniske navn »Armadillo,« som er fremstillet for at markere hjemtagningen af det sidste kamptropkompagni fra Livgarden i sidste måned.

De to kongelige regimenter har flere gange arbejdet skulder ved skulder i Afghanistan, og samarbejder også om ølproduktionen. Livgarden har tradition for at fremstille øl til særlige lejligheder, og hjemtagningen af Livgardens 1. kompagni fra 1. bataljon, der var med til at opbygge, bemande og lukke Armadillo, førte til, at Livgardens historiske konsulent, Eric Bourgois, i foråret kontaktede en af landets bedste brygmestre, Anders Kissmeyer, for at få ham til at lave en særlig øl.

Den skulle smage af mellemøstlige krydderier, og også gerne fremstilles på de kanter. Det blev til en India Pale Ale tilsat blandt andet citronsyre og mynte, anis og et krydderi, der hedder sumak. Resultatet er blevet en ganske anderledes øl, som ikke lader tvivl om oprindelsen, for den er brygget i Beirut, midt mellem Afghanistan, Irak, Gaza, Cypern og Balkan, hvor soldaterne har gjort tjeneste. I Beirut har Kissmeyer kontakt til et af de mange mikrobryggerier, han har været med til at igangsætte, og de første 3.000 liter øl er på vej. En fortrop bestående af 24 flasker øl var fløjet til Danmark til præsentationen i Gardehusarregimentets historiske samling på Antvorskov Kaserne.

»Det er en øl til at tale over,« sagde Eric Bourgois, mens et par tidligere udsendte til Afghanistan sammen med ølkendere nippede til sagerne.

Denne øl hører ikke til dem, man drikker mange af. En, to, højst tre, for den fylder og har karakter. Øltypen India Pale Ale blev opfundet af britiske brygmestre, da almindeligt øl i tønder ikke kunne tåle den lange sørejse mellem England og dets indiske koloni før kølemaskiner blev opfundet. India Pale Ale er stærkt, og der er masser af humle i, så det kan tåle tre måneder til søs. Tilsat syv krydderier fra Beirut er det en øl, der ikke alene er god at snakke over, men også at snakke om.

Seniorsergent Henrik Madsen fra Livgarden var med til prøvesmagningen, men havde som bestyrelsesmedlem i Livgardens sergentmesse allerede forhåndsbestilt en ladning. Messerne i de to regimenter får øllet til favørpris, civilister skal regne med 25-30 kroner flasken i de specialbutikker, der forhandler Anders Kissmeyers øl.

Kaptajn Tobias Flint, der var næstkommanderende i Charlie-kompagniet i Armadillo på hold 7, er ikke i tvivl om, at øllet nok skal blive værdsat blandt veteraner. Over et glas faldt snakken i går hurtigt om dengang Armadillo ikke kun var et symbol på krig og tab, men levede. Tobias Flint husker for eksempel tydeligt, da 3. deling »moonede« nogle journalister ved ankomsten til Armadillo. Kompagnichefen var ikke begejstret, men det var vi andre. Fint billede til Berlingskes hjemmeside af et hold bagdele med påskriften: »Velkommen, 3. deling«.

Flaskens etiket med bæltedyret Armadillo (dyrets engelske navn, red.), der var den dræbte major Anders Storruds favoritdyr, er tegnet efter det store, udskårne træskilt, som ingeniørdelingen i Camp Bastion fremstillede til basen. Det tog en måned, men så blev det også umanerligt flot og kan i dag ses på Livgardens museum på Gothersgade Kaserne.