Vanvittig varme rammer nu Spanien

Er du på ferie i Spanien eller Portugal? Så find vandflasken frem. Fra onsdag er der risiko for historisk voldsom hede i ferielandet.

Sacaba-stranden i Malaga, Spanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: JON NAZCA

Mens temperaturen herhjemme kæmper med at komme op på den positive side af 20 grader, går man i Spanien og Portugal decideret ekstrem hede i møde i de kommende dage.

Tirsdag stiger temperaturen over det meste af Den Iberiske Halvø, og onsdag-torsdag går den helt op i det røde felt, mens nærmest brændende luftmasser svæver op fra Sahara.

Ifølge TV2 Vejrets prognoser kan temperaturen lokalt i den sydlige del af Spanien og Portugal ende med at komme helt op på 47 grader. Skulle det blive tilfældet, er der mulighed for, at både Spaniens og Portugals varmerekorder vil falde.

De højeste temperaturer, der nogensinde er målt i de to lande, er 47,2 grader i Spanien (Murcia 4. juli 1994) og 47,4 grader i Portugal (Amareleja 1. august 2003).

På DMI bekræfter man, at størsteparten af de to lande langsomt vil blive indhyllet i ekstrem hede i de kommende dage.

»Det starter tirsdag, og heden ser ud til at kulminere onsdag og torsdag, men der vil være virkelig varmt ugen ud. I de sydlige egne af Spanien og Portugal kan man udmærket få 42-44 grader,« forklarer meteorolog Anja Bodholdt og tilføjer, at også det sydvestlige Tyrkiet styrer mod hede på plus 40 grader.

Allerede ved temperaturer på over 37-38 grader er der risiko for hedeslag. Danskere på ferie bør derfor vare sig for at opholde sig i eftermiddagssolen i mere end nogle få minutter ad gangen samt sørge for at få rigeligt med vand at drikke.

Den kommende hedebølge i det spanske og portugisiske kommer oven på tilsvarende vild hede, der ramte hele det sydvestlige Europa for ca. tre uger siden. Ved den lejlighed steg temperaturen i Portugal til langt over 40 grader, og der udbrød voldsomme skovbrande, som tog livet af over 60 portugisere.

Den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Europa, er 48,0 grader. Det var Athen i Grækenland, der fik den tvivlsomme fornøjelse 10. juli 1977.

Herhjemme er der endog meget langt til noget, der bare minder om hedebølge. I de kommende syv-ti dage kan DMI ikke få øje på temperaturer over 25 grader i prognoserne.