Vandscooter-drab skærper krav om nummerplader

Flere politikere ønsker nummerplader på vandscootere og jetski efter dødsulykken i Københavns Havn lørdag aften, der kostede to unge kvinder livet.

Lørdag var ikke første gang, vandscootere sejlede i Københavns Havn. Dette billede, der viser fem vandscootere, er taget af Berlingskes fotograf Brian Berg, 30. april.
Læs mere
Fold sammen

De havde sejlet stille og roligt, og de var ikke flygtet fra politiet efter ulykken, som mange af dem slet ikke havde set. Sådan lød de gennemgående udsagn fra de sigtede fra vandscooterulykken i Københavns Havn lørdag aften, da de søndag blev fremstillet i grundlovsforhør. De syv mænd og en kvinde i alderen 22-31 år nægtede sig skyldige i sigtelsen for i grov kådhed at have voldt nærliggende fare for andres liv og førlighed. Den ene af de otte, en 24-årig mand, er sigtet for uagtsomt manddrab, fordi han førte den vandscooter, der ramte en udlejningsbåd og forårsagede to amerikanske kvinders død. Han nægtede at udtale sig, men græd og snøftede ifølge BTs live-reportage flere gange.

Dommeren valgte at følge anklagerens begæring om varetægtsfængsel til den 24-årige, skriver BT. Han er tidligere straffet for vold og røveri, og dommeren begrundede blandt andet varetægtsfængslingen med hensyn til disse tidligere domme. Forsvareren besluttede, at fængslingskendelsen ikke bliver kæret til landsretten, skriver BT i reportagen. De øvrige syv havde anklageren ikke begæret fængslet, og de kunne løslades.

Ifølge BTs live-reportage fra grundlovsforhøret sagde den 24-åriges advokat, at hendes klient var blevet afhørt af politiet og havde erkendt, at han førte vandscooteren, der ramte udlejningsbåden, men at det ikke var hans hensigt at ramme nogen. Mens forsvareren talte, brød den 24-årige sammen i gråd.

Efter dødsulykken kræver flere politikere nu nummerplader på vandscootere. Der har gentagne gange været problemer med vandscootere, der trodser reglerne og sejler alt for hurtigt og alt for tæt på badende, roere og sejlere. Nordsjællands Politi har i flere år patruljeret langs Øresundskysten for at lægge en dæmper på vandscootere eller jetski. Der har blandt andet tidligere været meldinger om decideret »ræs« mellem Skovshoved Strand og Bellevue Strand.

Samme problem andre steder

Også i Aarhus har der været problemer med vandscooteres hensynsløse ræs. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) fortæller til Ritzau, at vandscootere blandt andet har sejlet slalom ved markeringsbøjer omkring et svømmebassin i havet.

Problemerne i Aarhus har været så store, at han i 2015 henvendte sig til tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V). Han ville have hende til at se på mulighederne for at gøre det lovpligtigt med nummerplader på vandscootere.

»Vi har rejst det flere gange. Der har været noget kommunikation frem og tilbage, men det er altså ikke sket,« siger Jacob Bunds­gaard.

Samme forslag stiller Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), nu. Københavns Politi har i en pressemeddelelse meddelt, at de var til stede i havnen, da ulykken skete. Med nummerplader vil det ifølge Carl Christian Ebbesen blive lettere at finde frem til dem, der overtræder reglerne i havnen.

»Hvis de så stikker af, ved man, hvem der er ejer og kan sende en bøde – ligesom, når man kører for stærkt i sin bil,« siger Carl Christian Ebbesen.

Københavns Politi ønskede ikke i går at kommentere, om de ser en fordel ved nummerplader på vandscootere og jetski.

Ved lørdagens ulykke i København har et øjenvidne – 42-årige Mads Petersen, der trak sin cykel over Langebro på ulykkestidspunktet – fortalt Ekstra Bladet, at han så ulykken og kontaktede alarmcentralen.

Han fortalte, at nogle af vandscooterne skulle spille smarte over for to grupper af piger i udlejningsbådene, gav den fuld gas ved Den Sorte Diamant og satte kursen mod pigernes både. To af dem sejlede forbi, uden der skete noget, men den tredje vandscooter »slog smut« på vandet, fløj gennem luften og ramte den ene båd, fortæller øjenvidnet til Ekstra Bladet.

I grundlovsforhøret kom det ifølge BTs reportage frem, at flere af de syv amerikanske udvekslingsstuderende i udlejningsbåden skulle have været tilbage til USA i næste uge. De fortalte, at mændene på vandscooterne ikke havde været fjendtlige over for dem, men havde tilbudt dem at få en tur.

Efter ulykken forsvandt de otte på vand­scooterne til Brøndby Havn, hvor politiet anholdt dem.