Vandflasker kan være bakteriebomber

En vandflaske fra supermarkedet, der bliver genbrugt dag efter dag, kan være fyldt med bakterier. Genbrug dem højst et par gange.

RB PLUS PFS Vandflasker kan være bakteriebomber- - ARKIVFOTO 2011- - Se RB 26/10 2016 12.00. En vandflaske fra supermarkedet, der bliver genbrugt dag efter dag, kan være fyldt med bakterier. Genbrug dem højst et par gange. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

. Når glasset med vand, mælk eller saftevand er tømt, bliver det som regel vasket op eller sat i opvaskemaskinen. Men vores vandflasker bliver ofte brugt dag efter dag uden at blive vasket af.

Og det er vel egentlig underligt, når man tænker på, at det er de færreste mennesker, der bryder sig om at drikke af beskidt glas.

Det er typisk de almindelige vandflasker, der bliver købt i supermarkedet, som bliver tømt og brugt til at fylde op igen og igen. Optimalt bør vandflasken gøres ren med varmt vand og sæbe, hver gang den er blevet brugt, fortæller Lisbeth Truelstrup Hansen, professor ved DTU Food.

- Risikoen er, at man kan opformere bakterier eller deres biofilm i flasken såvel som i låget, hvis man ikke får flasken gjort ren, forklarer Lisbeth Truelstrup Hansen.

Biofilm er en hinde af bakterier.

Et forsøg på Aarhus Universitet, hvor der blev drukket af vandflasker, som blev fyldt igen fem dage i træk, har tidligere vist koncentrationer af bakterier, der var 16 gange højere end grænseværdien for vandet fra vandværket.

Det er altså vigtigt at sikre sig, at vandflasken kan tåle at blive gjort ordentligt ren, siger Lisbeth Truelstrup Hansen.

Og her er en kildevand købt i supermarkedet ikke det bedste valg som drikkedunk, siger Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- De er lavet af lige så godt et materiale, som en almindelig vanddunk, men de er ikke lavet til at blive gjort rene. Så der vil dannes en biofilm på indersiden og dermed sætte sig et bakterielag. Det kommer ikke lige med det samme, men det vil bygge sig op. En drikkedunk kan man bedre skille ad og få gjort rent, siger hun.

Christina Busk, miljøpolitisk chef hos Plastindustrien, kalder flaskerne fra supermarkedet for engangsflasker, netop fordi de ikke er lavet med henblik på at blive fyldt igen og igen.

- Man kan godt bruge dem et par gange, men problemet er, at der hurtigt sætter sig bakterier i dem. Man kan ikke rigtig få en opvaskebørste ned i dem, og de kan smelte, hvis man putter dem i opvaskemaskinen, siger hun.

Fakta: Undgå en bakteriebombe i vandflasken:

- Køb vandflasker, der er lavet til at blive vasket og rengjort, eksempelvis som kan tåle at komme i opvaskemaskinen.

- En drikkedunk, som man kan tage låget af, kan lettere rengøres ordentligt.

- Optimalt bør vandflasken rengøres, hver gang den er blevet brugt.

Kilder: Christel Søgaard Kirkeby, Forbrugerrådet Tænk Kemi og Christina Busk, Plastindustrien.

/ritzau/FOKUS