»Vandet steg op i soveværelset, så vi måtte sove i stuen«

Torsdag morgen sjapper gulvtæppet i Lars Jørgensens soveværelse. Dagen efter onsdagens oversvømmelser er oprydningsarbejdet begyndt i Faaborg.

En vandmand var en af de få tegn på Færgevej om de forhøjede vandmasser fra dagen før. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det kom ind den her vej,« siger Lars Jørgensen og stamper foden i gulvet foran sin soveværelsesdør. De mørke gulvtæpper sjapper af vand.

Lars Jørgensen bor på Færgevej i Faaborg, hvor vandet omkring klokken ni onsdag aften pludselig steg i gaden med 15 centimeter i timen.

Lars Jørgensen slap for at få vand ind gennem hoveddøren, men til gengæld blev hans baghave på få timer forvandlet til et badekar fyldt med kloakvand, og det var derfra vandet strømmede ind i soveværelset.

»Vi måtte rykke ud og sove i stuen, men det gik nu også fint,« siger Lars Jørgensen, der stod op klokken 4.30 torsdag morgen for at konstatere, at vandet havde trukket sig tilbage igen.

Faaborg er en af de byer, der natten til torsdag blev hårdest ramt af vandmasserne som steg, da vand fra Østersøen bevægede sig tilbage vestpå og ind mod de danske kyster i den sydlige del af landet. Efter midnat nåede vandstanden her 1,67 meter over normal vandstand.

Læs og se alt om stormfloden

Længere op ad Færgevej i Faaborg er væg-til-væg-gulvtæppet allerede fjernet i et gult murstenshus. Huset ligger op ad den flydespærring, som Fyns Beredskab lagde ud på tværs af gaden for at beskytte resten af byen omkring klokken otte onsdag aften. Men spærringen betød også, at vandpresset var ekstra voldsomt mod det gule murstenshus.

»Vi lå på knæ indtil klokken halv tre i nat for at kunne følge med det vand, der kom ind gennem hoveddøren,« fortæller det pensionistpar, som bor i huset.

De var ellers velforberedte med sandsække og plastik langs husets sokkel, og da vandet begyndte at stige op gennem vejen, fik de yderligere travlt med at beklæde samtlige ben på sofaer, borde og stole med fryseposer.

Lige lidt hjalp det. Kort før midnat begyndte vandet at stå op gennem gulvet i dagligstuens hjørne og stuegulvet står nu overfor en totalrenovering.

»Vi havde jo håbet, at prognoserne bare var skræmmebilleder, men det var det desværre ikke,« siger husets beboer.

For at holde øje med, hvornår vandmasserne begyndte at trække sig tilbage, blev der natten igennem stukket end pind ud gennem vinduet på Færgevej. Og endelig, et par timer efter midnat begyndte tilbagetogtet. På en enkelt time sank vandstanden med fire centimeter.

Torsdag morgen ligger der blot en enkelt vandmand tilbage på fortovet som vidne om det oversvømmelse, som beboerne på vejen ikke har set magen siden 1995.

»Men altså vi bliver jo nødt til at blive boende – hvem har lyst til at købe sådan et hus nu?« spørger kvinden i huset opgivende.

Meldingen fra Faaborg-Midtfyn Kommune er ellers, at aftenen og nattens begivenheder efter omstændigheder er forløbet som planlagt.

»Beredskabet nåede at komme på plads og har gjort et kæmpe stykke arbejde ligesom politiet var tilstede for at sikre, at borgere ikke kom til skade på havnen. Torsdag morgen har vi ingen meldinger om større skader eller personskader, og byen kan vågne op stille og roligt,« siger afdelingsleder for Natur og Trafik i kommunen, Ole Thyrsted Jørgensen.