Valutaspekulation koster Greenpeace milliontab

Greenpeace har mistet næsten 30 millioner kroner på grund af en medarbejders handel med valutaer. Greenpeace Danmark undskylder over for bidragyderne.

Foto: JOSE JORDAN

En medarbejder fra Greenpeaces internationale hovedkvarter i Amsterdam har kostet miljøorganisationen et tocifret millionbeløb.

Ifølge det tyske magasin Der Spiegel har den ansatte i organisationens regnskabsafdeling handlet med valutaer og satset på, at euroens kurs ville falde. Det er ikke sket, og det har betydet et tab på 3,8 millioner euro, hvad der svarer til 28,3 millioner kroner.

Greenpeaces indtægter kommer fra private donationer, blandt andet fra tusinder af bidragydere i Danmark. De får en uforbeholden undskyldning fra fundraisingchefen i Greenpeace Danmark, Lone Buchardt.

»Det er meget beklageligt, at en menneskelig fejl og et svigt i de interne procedurer har medført tab af de penge, som privatpersoner fra hele verden har betroet Greenpeace. Jeg vil meget gerne bruge denne lejlighed til at undskylde overfor også vores danske bidragsydere,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Lone Buchardt garanterer, at organisationen tager sagen meget alvorligt. Den pågældende medarbejder er blevet fyret, ligesom man har indledt en uvildig undersøgelse, der skal kortlægge sagens forløb og sikre, at noget lignende ikke gentager sig.

»Vi har samtidig lavet en grundig økonomisk plan for de kommende år, der betyder, at der ikke vil blive taget én krone fra vores kampagnearbejde. Så det her vil ikke få konsekvenser for vores indsats for at beskytte miljøet,« siger hun.

»Det er samtidig vigtigt at slå fast, at det her simpelthen handler om, at en enkelt medarbejder har truffet nogle forkerte beslutninger. Det handler hverken om egen vinding eller korruption. Der er simpelthen tale om en menneskelig fejl,« understreger Lone Buchardt.

Greenpeace Danmark indsamlede i 2013 cirka 18 millioner kroner. En mindre del af de indsamlede midler sendes videre til den internationale gren af organisationen.