Valgstederne er åbne: Jeg har nerverne uden på tøjet

På Skolen ved Søerne på Frederiksberg er morgentravlheden ved valgstederne allerede overstået.

Valgplakat med Jan E. Jørgensen fra Venstre og Jørgen Glenthøj fra Konservative på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Skal du stemme eller aflevere børn?« spørger Fasael Rehman, som er valgstyrer ved Skolen ved Søerne, hvor vælgere står i kø kl. 7.50 tirsdag morgen.

Børnene må mase sig igennem de voksne vælgere for at komme i skole, og enkelte af dem stopper og kigger på de mærkelige mænd i jakkesæt, der pludselig står foran deres skole og smiler.

Fasael Rehman er en af dem, og han er ikke kun valgstyrer, han er også byrådsmedlem og kandidat for de Konservative, og han er en smule nervøs. Op til valget har de Konservative snakket om, at 100 års konservativt styre i Frederiksberg kan være slut efter valget. Borgerne i Frederiksberg har ellers været trofaste, men ved folketingsvalg stemmer borgerne på Frederiksberg rødt, så alt kan ske, og Fasael Rehmans konservative valgbudskab er lidt mere altfavnende end de konservatives landspolitiske budskab.

»Vi er mange, der kæmper for en grøn omstilling,« siger han og smiler.

Klokken otte ringer skoleklokken, og vælgerne strømmer ind. Den første vælger ud af stemmeboksen har travlt og løber forbi.

»Jeg skal nå et tog,« råber den kvindelige vælger.

Personlige stemmer

Den næste er mere snakkesalig.

»Jeg er sygeplejerske på en skadestue, så for mig har det afgørende været Regionsvalget på grund af digitalisering af sundhedsvæsnet og Sundhedsplatformen ,« siger Merete Due.

»Og der har jeg faktisk stemt på Venstre, fordi det virker som om, at Martin Gertsen lytter til fagkundskaben. Til kommunalvalget har jeg stemt radikalt,« siger hun, og selvom hun ikke vil fortælle, hvad hun stemmer til folketingsvalget, vil hun godt afsløre, at det er noget helt tredje.

Ved lokalvalget er det politikernes personlighed, der er afgørende.

Politisk reality show

Klokken 10 minutter over otte er køen uden for 50 meter lang, og den har speciallæge Emran Rashid kæmpet sig igennem.

»Det kan være ligemeget, hvilket parti jeg har stemt på, for det handler for mig ikke om partipolitik. Jeg har stemt på de politikere, jeg føler, jeg kan stole på,« siger han.

»Den største demokratiske syge i dag er den menneskelige natur. Politikerne lover og lover, men når de så kommer ind, så plejer de deres egne interesser. Der går X Factor i den. Eller måske mere Robinson, for det handler mest af alt om ikke at blive stemt hjem. Derfor har jeg stemt på folk med integritet frem for partipolitisk tilhørsforhold,« siger Emran Rashid.

Klokken 8:20 er køen foran Skolen ved Søerne væk. Vælgerne kommer tilbage, når de har fri fra arbejde, vurderer valgstyrer Fasael Rehman.

Til daglig er han sociolog ved Rigspolitiet, men han har de seneste fire år brugt sin fritid i byrådet.

»Jeg har nerverne uden på tøjet,« indrømmer han og retter reversen på sin sorte habitjakke.

»For fire år siden blev jeg valgt ind med tre afgørende personlige stemmer, og jeg fik det alleryderste mandat. Der skulle fintælling til,« siger han.

»Og vi konservative er lidt nervøse. Det kan være, at det fortsætter som hidtil, det kan være, at det ændrer sig. Ved de seneste kommunalvalg har 35-40 procent af borgerne på Frederiksberg stemt konservativt, mens det ved Folketingsvalg har ligget omkring seks procent. Der skal ikke meget til, før mit mandat ryger,« siger Fasael Rehman og smiler.