Valgkampen er for alvor skudt i gang

Naser Khader kom endelig på banen i sin første partilederdebat, der blev domineret af Anders Foghs nye løfter om lavere skat og milliarder til offentlige bygninger.

Syv partiledere debatterede i går på Venstres sommertræf i Fredericia. Der var mildest talt kølig luft mellem Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og Ny Alliances Naser Khader, der var til partilederdebat for første gang. Foto: Palle Hedemann Fold sammen
Læs mere

Dagens gladeste mand påstod han i hvert fald selv var SFs formand Villy Søvndal.

Ganske vist var han som de øvrige partiledere i Fredericia en anelse fortumlet oven på alle statsministerens løfter, men han valgte hurtigt at se det positive i dagens begivenheder. Og det positive er, ifølge Søvndal, indrammet i Venstres sprit nye slogan: Vi kan gøre det endnu bedre.

»Jeg synes, at det er en omvendt Fogh, der er vendt tilbage fra ferie. Indtil nu har han altid sagt, at der er ikke noget at komme efter, og han har sagt, at han kunne afvise alting, og han har sagt, at nu skal vi se fremad. Nu har han brugt tiden i sommerhuset i Frankrig til at indøve en ny sætning: Det her kan gøres bedre. Det klart, at der vi i SF meget enige i. Ja, det kan endda gøres rigtig meget bedre,« forklarede Søvndal, som på linje med de andre politikere konstaterede, at dette er opvarmning til et snarligt valg.

Valg ville Fogh ikke snakke om, men han optrådte som om det allerede var udskrevet: Ned med skatten, øget indvandring, en ny investeringsplan til renovering af de offentlige bygninger og mere fokus på vedvarende energi af hensyn til klimaforandringerne.

S: Et bluffnummer
Skat og velfærd blev de centrale emner i partilederdebatten, og det blev en gylden mulighed for Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, til at gentage hendes slogan om, at Venstre vil skattelettelser på bekostning af velfærden.

»Ja, så kom de skattelettelser, men det er et bluffnummer. Det er lige som ved sidste valg. Han forsøger at fortælle danskerne, at man både kan betale mindre og få mere. Det kan man ikke. Hvis vi vil investere i velfærd, så koster det. Og regeringen har jo afsløret sig selv. Det var det samme før sidste valg og alle de tal vi hører fra vores velfærdssamfund viser, at det kan man ikke,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

»Jo,« svarede den konservative leder Bendt Bendtsen, som selvfølgelig konkurrerede med Søvndal om, at være dagens gladeste mand. Han har nu endelig fået lovning på sine skattelettelser, og så slog han fast, at det ikke går ud over velfærden. Tværtimod, man kan begge ting på samme tid.

»Det er ikke så sort-hvidt, som Helle Thorning-Schmidt gør det. Vi har i sidste valgperiode lavet skattelettelser med forårspakken og øget velfærden.«

Klassens nye dreng
Partilederdebatten var samtidig Naser Khaders debut. Den brugte han til at løfte lidt af sløret for det politiske program, som han præsenterer 30. august.

Blandt andet vil han hente mellem 10-15 milliarder kroner ved at justere i efterlønnen til de rige. Hvordan vil han først fortælle, når partiprogrammet er færdigt

I begyndelsen behandlede de øvrige partiledere den nye pænt, men det holdt kun lige, indtil Pia Kjærsgaard tog fat. Er det ikke lidt tyndt, at det hele bare skal handle om, at Naser er sød og Pia er dum, spurgte hun. Og hvor er politikken, fortsatte hun.

»Det er lidt lige som, når børn spørger de voksne, hvad klokken er og de voksne så svarer tilbage: Hvad synes du selv,« lød det spydigt fra Pia Kjærsgaard til Khaders metode med at spørge medlemmerne til politikudviklingen.

»Eller hvad med dengang Khader som en af høgene hos de Radikale skrev, at Saddam Hussein skulle væltes. Også uden FN-mandat,« sagde Pia Kjærsgaard som en kommentar til, at Khader vil have et opgør med Foghs udenrigspolitik.

Samtidig blev Khader angrebet af de Radikales Vestager for at ville samarbejde med Pia Kjærsgaard at være parlamentarisk grundlag sammen med Pia Kjærsgaard for Fogh.

»Vi vil minimere Pia Kjærsgaards indflydelse vi vil ikke eliminere den. Det med at sige, at vi ikke vil være i stue med visse andre, det er ikke vores stil,« forsvarede han.

Over det hele hang spørgsmålet om valg.

Den greb Pia Kjærsgaard, da hun til allersidst sagde, at hun ville glæde sig til at komme tilbage til Venstres sommertræf næste år.

»Så vil jeg nemlig stå i samme position, og vi vil ikke stå med et nyt grumset flertal,« sagde hun.