Valget står for døren, og smitten er stigende: Her er retningslinjerne ved stemmeurnerne i morgen

Der er ikke skarpe krav ved kommunal- og regionsvalget i morgen, men der er flere ting, man med fordel kan huske på, lyder det mandag på et pressemøde.

 
Pressemøde om kommunal- og regionsvalg under corona. Ved pressemødet deltog indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek (S), direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og næstformand i KL, Martin Damm (V). Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indenrigs- og Boligministeriet holder mandag morgen pressemøde for at give en opdatering af retningslinjer og anbefalinger ved kommunal- og regionalvalget vedrørende covid-19, der i torsdags igen blev klassificeret som en samfundskritisk sygdom.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og næstformand i KL Martin Damm er mandag til stede og udlægger de retningslinjer, man skal være opmærksom på, når der skal stemmes i morgen.

»Selvom covid-19 igen er klassificeret som en samfundskritisk sygdom, står vi et godt sted,« siger Kaare Dybvad Bek, og slår fast:

»Det er trygt og sikkert at stemme i morgen.«

Intet krav om mundbind

Mundbind bliver ikke et krav, fortæller indenrigsministeren, men man er naturligvis velkommen til at benytte det, hvis man føler sig mere tryg ved det.

Intet krav om grønt coronapas

Fredag i sidste uge blev coronapasset genindført som en restriktion i samfundet. Nu skal man vise det en lang række steder i det offentlige rum. Men et gyldigt coronapas bliver ikke afgørende for, om man må møde op med sin stemmeseddel i morgen.

»Det er alle vælgeres ret at gå ned at stemme, og man kan ikke blive afvist på valgstederne,« siger Søren Brostrøm.

Muligt at stemme uden for valgstedet

Vælgere, som gerne vil blive uden for valgstedet, har mulighed for at stemme udenfor.

Det er en løsning, som i forvejen vælgere med handicap i forvejen har kunnet benytte, og er man smittet eller særlig udsat, vil man fra i morgen også kunne benytte sig af den mulighed.

Hvornår er der mindst pres?

Mellem klokken 10 om formiddagen og 15 om eftermiddagen plejer der at være mindst pres hos valgstederne.

Derfor vil det være en god idé at gå til stemmeurnerne i det tidsrum, hvis man vil undgå for meget trængsel og for tætte køer, lyder det fra ministeren samt Søren Brostrøm.

Er man tilmeldt NemSMS, vil man modtage en besked om budskaberne og retningslinjerne.

»Selvom vi står midt i en epidemi, kan vi trygt og sikkert stemme i morgen. Vi har en tårnhøj vaccinedækning af folk på 18 år og op efter, og vi har næsten en halv million, som har fået tredje stik,« siger Søren Brostrøm:

»Kommunerne gør en kæmpe indsats for at sørge for, at valget kan afvikles trygt og sikkert. Køerne kan være udenfor, der bliver luftet ud i valg- og stemmebokse. Der er også muligheder for, hvis man er syg eller funktionshæmmet, at man kan stemme fra sin egen bil, udenfor eller i et telt.«

Forventer ikke konsekvenser for valgdeltagelsen

Er man særligt påpasselig, kan man selv gøre ekstra ting, lyder det fra panelet:

Man kan stemme midt på dagen, så man undgår sammenstimling. Man kan tage sig egen kuglepen med, hvis man er mest tryg ved det, og man kan tage mundbind på, hvis man er mest tryg ved det.

Kaare Dybvad Bek forventer ikke, at coronahåndteringen vil skabe væsentligt mere kø. Han forventer heller ikke, at smittesituationen vil få væsentlige konsekvenser for valgdeltagelsen, skønt det er en risiko.

»Vi kan se i Norge, hvor man havde væsentligt flere restriktioner tidligere på året, at der var et lille fald i stemmeprocenten. Der vil være en lille risiko for, at nogle vil være nervøs for det.«