Valbys amerikanske fodboldhold skifter navn: Man kan ikke længere retfærdiggøre det

Efter 20 år med samme navn er det tid til et nyt. Klubben ønsker nemlig ikke at gøre sig skyldig i såkaldt kulturel appropriation.

Den indianske stridsøkse »tomahawk«, som lægger navn til klubben, er afbilledet på spillernes hjelme. Siden 2017 har Copenhagen Tomahawks kørt som et rent kvindehold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I USA har den amerikanske fodboldklub Washington Redskins og baseballklubben Cleveland Indians skiftet navne.

»Redskins« og »Indians« er byttet ud, og de hedder i dag henholdsvis Washington Commanders og Cleveland Guardians.

Og nu er turen kommet til Valby. Her har den amerikanske fodboldklub Copenhagen Tomahawks efter 20 år med netop det navn valgt at skifte det ud.

Det skriver TV 2 Lorry.

Navnet er ikke længere passende, og klubben vil ikke være skyldig i kulturel appropriation, lyder det. En »tomahawk« er nemlig en indiansk stridsøkse.

»Vi så flere og flere navne, der blev taget op både i Danmark og i USA, som ikke længere var tidssvarende, hvor man ikke længere kunne retfærdiggøre at hedde det,« siger Lasse Bach Schrøder-Sevald, formand for klubbens bestyrelse, til TV 2 Lorry.

Rihanna, mexicanere og Nissebanden

Kulturel appropriation dækker over, når nogen bruger træk, der traditionelt forbindes med en minoritetskultur. Det kan både være i udtryksform eller en måde at klæde sig på.

Og siden midten af 2010erne er begrebet blevet diskuteret i stigende grad.

Må hvide unge for eksempel sætte håret med »dreadlocks«, en frisure, der oprindeligt blev udviklet af sorte? Må popstjerner som Rihanna udsmykke sig med religiøse symboler fra hinduismen?

Herhjemme er debatten om udklædningsfester på Københavns Universitet nok et af de mest kendte eksempler.

I 2018 gav universitetet nemlig de studerende en kraftig henstilling om ikke at klæde sig ud som indianere og mexicanere. Henstillingen lød på, at »udklædningstemaer, der går på stereotyper omkring til eksempel etnicitet, seksualitet og religion med videre ikke anvendes«.

Det allerseneste eksempel er blot få dage gammel. Her blev skaberen af ikoniske »Nissebanden«, Flemming Jensen, også beskyldt for kulturel appropriation.

Klubben i Valby, der nu altså ikke længere hedder Copenhagen Tomahawks, offentliggør det nye navn i det nye år. Det oplyser foreningen til TV 2 Lorry.