Valby tager integrationen i egen hånd

I københavnerbydelen Valby går integrationen fremad takket være en stor indsats fra frivillige borgere. Rollemodeller, family dating og idræt skal vinde over bandekriminalitet og hashhandel.

Integrationen i Valby varetages med succes af en stor gruppe frivillige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

I Valby ligger sushibarer, smarte caféer og dyre palævillaer side om side med store sociale boligbyggerier. Kontrasterne er gennemgående i bydelen med 38 forskellige nationaliteter, der skal finde ud af det sammen. Og det er ikke altid nemt.

Men Valby har gjort det, som andre bydele gerne vil lære af. Fået borgerne til at tage ansvar for integrationen.

- Det gjorde stort indtryk på mig, da jeg spurgte en ung indvandrer, om hvad vi hvide velmenende tanter kan gøre. Han svarede med lynende øjne: "I kan lytte til, hvad vi siger. Det havde man ikke gjort før i integrationsarbejdet," siger Karen Lumholt, medlem af Valby Lokaludvalg og tovholder på en række initiativer for bedre integration i bydelen.

Som sagt så gjort.

Stor opbakning
Et stort researcharbejde gik i gang for at finde personer med den rette kontakt til forskellige miljøer i Valby. Over 140 borgere mødte op til et seminar, der førte til et væld af initiativer:

Rollemodeller, der skal holde unge nydanskere væk fra kriminalitet, et sportsprojekt, syv frivillige natteravne i de belastede områder er blevet til 30, og tosprogede piger kan gå til fritidsaktiviteter hver dag efter skoletid.

Efter nytår starter family dating, hvor danskere og nydanskere spiser sammen og holder personlig kontakt. Og Valbys kulturdage blev i år holdt i integrationens navn for at involvere så mange som muligt.

- Det er meget vigtigt, at det ikke blot er fem af Tordenskjolds soldater, der tager ansvar. Selv om vi danskere tror, at vi forstår de tosprogede så godt, så er det ikke nok. De skal selv inddrages, siger Karen Lumholt.

Hun er som eneste dansker med i en kvindegruppe i ét af de sociale boligbyggerier, selv om hun bor med mand og tre børn i et stort hus på den anden side af gaden.

Væk fra gaden
Efter den seneste tids skud-episoder som på Nørrebro, hvor en ung mand blev dræbt, er bandemiljøet for alvor kommet i søgelyset.

Den dræbte blev sat i forbindelse med Sjælør-banden – en flok nu voksne nydanskere, der holder til omkring Sjælør Station i Valby. Ifølge SSP-medarbejdere ser de helt unge i det område op til bandemedlemmerne, og de er blevet kaldt uden for pædagogisk rækkevidde af politiet.

Valby huser også andre grupperinger i de sociale boligbyggerier omkring Vigerslev Allé og Akacieparken. Her er det primært yngre grupper, der beskyldes for hashhandel og småkriminalitet.

Omar og Mohamid
I Akacieparken bor omkring 1.300 mennesker – 74 procent har indvandrerbaggrund. Her kender flere af de unge godt til bandemiljøet og kriminaliteten på gaderne. Men de prøver at bekæmpe det.

Omar og Mohamid, der er i midten af 20erne, er vokset op i Akacieparken, men de bor her ikke længere.

Alligevel kommer de her frivilligt hver eneste dag og er med i Ungdomsrådet, som en række storebrødre har dannet for at holde de helt unge væk fra gaden og den hashhandel, som ifølge natteravne på stedet åbenlyst foregår.

- Mange af de små keder sig og har ikke har noget sted at være, Og så kommer de måske til at råbe eller lave lidt ballade. Men her er altså meget roligt, siger Mohamid.

Mangler væresteder
De 600 børn og unge i bebyggelsen bor i små lejligheder med familien. Det eneste sted, de unge kan mødes, er på en lille udendørs fodboldbane. Derfor holder nogle af de unge til i kældrene under husene, hvor der ryges hash. Også det prøver rollemodellerne at få stoppet.

- Vi beskytter vores område. Der er rygerklubber på hvert gadehjørne i København, og der kommer folk hertil i store biler med det skidt. Vi skal sige nej til dem, for vi vil ikke have stedet ødelagt, siger Mohamid.

Hans største ønske er et sted i bebyggelsen, hvor de unge kan være. Mange frivillige har forsøgt at skaffe pengene til det, men tilskud til lokaler indgår ikke i de projekter, som offentlige kanaler støtter.

Dårligt image
De unge kommer også tit på 1. sal i ét af de høje huse hos Bodil Lehrmann på 70 år. Hun har deres tillid og hører om alt, hvad der sker.

- Her er i virkeligheden meget fredeligt, Et godt billede på Akacieparkens image var dengang, de ringede fra kommunen og ville sende 100 mand af sted for at rense grafitti af. Her er ikke en streg, siger Bodil Lehrmann, der sidder i bebyggelsens afdelingsbestyrelse og bruger al sin tid og et par tusind kroner om måneden af folkepensionen på integrationsarbejdet.

Blandt andet har hun hjulpet Ungdomsrådet med at søge penge fra EUs socialfond til et fodboldhold i Fremad Valby for, med hendes egne ord, 18 rødder. De har også været på skitur sammen.

- Forestil dig så mange somaliske ansigter i sneen på sådan et par brædder«, griner hun.