Vagtværn forhindrer gravrøverier

Tyverier fra grave hører til sjældenhederne, men de finder sted. På Bispebjerg Kirkegård i København har vagter standset problemet.

Gurli Vejle fra Aarhus opdagede, at tyve havde stjålet hendes dyrebare bonzai-træ fra forældrenes grav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mick Anderson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At stjæle fra de døde. Kan man synke meget dybere?

På flere kirkegårde i København har langfingrede tyve tilsyneladende ingen hæmninger, når det kommer til gravfred og respekt for de døde. Med jævne mellemrum oplever kirkegårdene tyverier af blomster, kranse og lys - og i sjældne tilfælde endda små træer.

Danmarks største kirkegård, Vestre Kirkegård ved Københavns Sydhavn, er et af de steder, som har oplevet tyverierne.

- Vi hører historier om stjålne blomsterbuketter, juledekorationer og i sjældne tilfælde er nyplantede træer blevet gravet op, fortæller Jan Pedersen, medarbejder på kirkegårdskontoret.

Gravrøverierne hører dog til sjældenhederne forsikrer han, selvom han medgiver, at det formentlig kun er et fåtal af tilfældene, der bliver opsnappet af kirkegårdskontoret.

- Tyverierne er bestemt ikke sjove for de pårørende, det går ud over. Det rammer dem hårdt, ingen tvivl om det, siger Jan Pedersen.

Stjal bonzai-træ

Oprindeligt startede historien om gravtyvene i Aarhus. Her havde Gurli Vejle passet et bonzai-kirsebærtræ på sine forældres grav i 21 år, men i weekenden var det væk. Det lille, men dyrebare træ, var blevet gravet op og stjålet.

- Det er sygt at stjæle fra de døde! I 21 år jeg passet træet på mine forældres grav. Først sammen med min søster, der nu er død, siden alene, har hun med tårer i øjnene fortalt Århus Stiftstidende.

Gurli Vejles plan med bonzaitræet var nemlig, at det skulle leve videre på hendes egen grav og passes af hendes døtre, når hun selv går bort. Nu har hun sat en opsigtsvækkende seddel fast på forældrenes gravsten:

Foto: Nick Anderson, Århus Stiftstidende: Læs hele historien.

Vagtværn har standset tyvene

Tilbage i København bekræfter også Bispebjerg Kirkegård, at de fra tid til anden er plaget af gravrøverier. Det drejer sig typisk om blomster, kranse eller små lamper, fortæller kirkegårdens områdechef, Brian Helt.

- Det er oftest ved juletid eller ved andre højtider. Det er meget trist, så hvis vi ser, at en krans er forsvundet, lægger vi gerne en ny, siger han.

Tyverierne på kirkegården har dog været nedadgående de sidste år efter kirkegården fik et fast vagthold til at patruljere.

Brian Helt er ikke i tvivl om, at vagterne har hjulpet. Før har han oplevet, at pårørende mistænkte kirkegårdens gartnere for at have fjernet blomster eller kranse. Det har dog aldrig været tilfældet, understreger han.

- Hvis vi gør noget ved gravene, er det aldrig uden først at have talt med familien om det, siger han.

På Assistens Kirkegård på Nørrebro har der dog ikke været nogen tyverier. I hvert fald ikke i løbet af de seneste år, lyder beskeden fra kirkegårdskontoret.

Har du oplevet gravrøverier? Fortæl din historie nedenfor.