Væskeforbud i lufthavne forlænges

Det var meningen, at det skulle være slut med væskeforbuddet i lufthavne til næste år. Men teknikken, der skulle overflødiggøre forbuddet, er endnu ikke klar.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du træt af at skulle hælde din håndcreme på en miniflaske og få hevet din barberskum op af tasken, hver gang du skal ud at flyve?

Desværre må du vænne dig til at gøre det adskillige år endnu.

Tre år, mere præcist.

Væskeforbuddet i lufthavne, som blev indført i 2006, skulle ellers have været ophævet til næste år. En ny gennemlysningsteknik vil nemlig kunne overflødiggøre den besværlige ompakning af væsker, og derfor var Sikkerhedskomiteen i EU indstillet på at fjerne væskeforbuddet fra april 2013, skriver takeoff.dk.

Men teknikken til sikker gennemlysning er endnu ikke på plads, og derfor udskydes ophævelsen af forbuddet til 1. april 2015.

- Til gengæld begynder vi en glidende implementering fra 1. juni næste år med lempelser under forskellige former, siger sikkerhedschef Keld Zülow fra Trafikstyrelsen til takeoff.dk.

Væskeforbud i Europa og USA

Væskeforbuddet betyder, at alle de væsker, man medbringer i håndbagagen, skal være pakket i beholdere på under 100 milliliter, der alle skal kunne være i en 1-liters gennemsigtig plasticpose.

Forbuddet, som gælder både i Europa og USA, blev indført i forbindelse med afsløringen af planlagte terrorangreb med flydende sprængstof ombord på passagerfly mellem England og USA i sensommeren 2006.

Væskeforbuddet ophæves i EU, når alle lufthavne i medlemslandene har fået installeret den nye type scanner, som kan skelne harmløse væsker fra flydende sprængstoffer.