Værre kan det næsten ikke blive

Store dele af Godsparken i Greve ligger hen som en spøgelsesby efter de kraftige oversvømmelser for godt to uger siden. Men under det kraftige regnvejr i går holdt en enkelt familie stand.

Sjællændere, der bor i lejlighed, i bolig uden kælder eller i hus på højtliggende terræn, kunne trække på skulderen af gårsdagens kraftige skylle. Men for mange andre var de tunge regnskyer som en forbandelse fra himlen.

En af disse var Lars Lindbjerg fra Godsparken i Greve syd for København. Siden den usædvanligt kraftige skylle, der ramte Sjælland 6. juli, har han boet i to skurvogne i haven sammen med sin kone og to børn. Omkring hans grund står næsten 80 parcelhuse, der stort set alle ligger øde hen, idet deres beboere er evakueret til hoteller, ferielejligheder og lignende, fordi deres boliger er umulige at bo i. Husene, inklusive Lars Lindbjergs eget, blev overskyllet af vandmængder i op til trekvart meters højde.

»Men sammen med mit forsikringsselskab valgte jeg altså løsningen med et par skurvogne, for det er jo her, jeg har hjemme,« forklarer den 40-årige mand, mens truende skyer trækker sammen over horisonten.

For Lars Lindbjerg kan situationen næsten ikke blive værre, end den er, men i går eftermiddag afventede han alligevel med en vis frygt det varslede skybrud med op mod 60 mm regn.

»Man skal passe på, man ikke går helt i panik, og stole på myndighedernes forsikringer om, at de har gjort alt, hvad der er muligt for at forhindre en gentagelse af katastrofen for 14 dage siden. Men selvfølgelig afventer jeg situationen, og i aftenens løb vil jeg da lige gå ned til åen, og hvis den vælter ud over sine bredder igen, ja, så får jeg næppe sovet i nat,« forklarer han.

Åen, som han hentyder til, er den vandrige Olsbækken, der løber igennem strandområdet i det nordlige Greve kun et par hundrede meter fra hans hjem. Under skybruddet 6. juli, der afgav 62 mm nedbør over Greve-området, gik åen over sine bredder midt om natten, hvorefter en bølge, som beboere i Godsparken betegner som »tsunamiagtig«, væltede ind over gader, haver og huse i området.

»Alt inventar, alle møbler ja, alt er ødelagt. Og sådan er det for næsten alle de ca. 80 huse, der blev ramt herude. Det er fuldstændig rå huse, hvor vægge og gulve er pillet ned og faste møbler afmonterede.«

Ifølge den ulykkelige husejer er det en meget spøgelsesagtig fornemmelse at være beboer i Godsparken for tiden:

»Hvis du kan forestille dig ti huse på en vej, så er der beboelse i to af dem. I de følgende dage var der tyvebander, der lukrerede på den ulykkelige situation og ribbede flere af husene. Nu har vi heldigvis fået Guardian Angels til at patruljere herude om natten, ligesom de holder vagt foran indkørslen til området, og man kan kun komme ind, hvis man viser ID-kort.«

Ved redaktionens slutning i aftes så det heldigvis ud til, at familien LIndbjerg fik en rolig nat i deres skurvogne. Søndagen igennem havde Greve Kommunes teknikere nemlig sørget for at pumpe regnvandskanaler og søer i området ned til det mindst mulige, så alt var klar til at modstå en større skylle.

Som Ole Storm fra Forsyningsvirksomheden i kommunen udtalte i aftes:

»Vi har gjort, hvad vi kunne for at forhindre en alarmerende situation, men jeg kan sagtens forstå, at især beboerne i Godsparken er bekymrede.«