Værdikampen raser: Var Astrid Lindgren nationalromantisk?

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har vakt forargelse ved at omfavne det svenske ikon. Astrid Lindgren var "humanist" svarer Lindgrens barnebarn.

Den verdensberømte svenske børnebogsforfatter døde i 2002, 94 år gammel.   Fold sammen
Læs mere
Foto: OLA TORKELSSON

Bedst som de troede, at de kunne forblive i børnenes forunderlige verden, er Pippi, Karlsson på taget, Emil fra Lønneberg og alle børnene fra Bulderby ganske uforvarent kastet ind i en hidsig svensk værdikamp.

Ligesom vi herhjemme er optaget af, hvad der dansk, så har »svenskhed« længe været på den politiske dagsorden på den anden side af Sundet. I sidste uge omfavnede lederen det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson en af kronjuvelerne i den svenske kulturarv, den afdøde berømte børnebogsforfatter Astrid Lindgren.

I et interview med Expressen sagde Åkesson, at han har været »meget inspireret« af Pippis, Emils og alle de andre kendte figurers ophavskvinde.

»Det hun beskriver i sine bøger er fantastisk fint og noget, som jeg vil føre videre på forskellig måde,« fortæller SD-lederen, som kalder Astrid Lindgrens skildringer for »nationalromantiske.« Hver dag læser han højt af hendes bøger for sin søn.

»De er en vigtig del af vores kulturarv. De beskriver vort lands udvikling på en måde, som få andre børnebogsforfattere har været i stand til,« siger Jimmie Åkesson til Expressen.

Og så steg pulsen ellers i det svenske kulturliv, og store gisp fyldte de sociale medier.

I et debatindlæg i Expressen skrev Astrid Lindgrens barnebarn, Olle Nyman, at hans bedstemor var »humanist.«

»Nej, Jimmie Åkesson - Astrid Lindgren var ikke en nationalromantisk forfatter. Hun var heller ikke et nationalromantisk menneske - hverken nationalist eller romantiker,« skriver Olle Nyman og tilføjer:

»Hun henfaldt ikke til enkle nostalgiske og sentimentale billeder af en lykkelig fortid, hvor tingene var enkle.«

I 1957 skrev Astrid Lindgren ifølge Nyman til sin tyske veninde Louise Hartung, at hun opfatter den patriotiske blågule drøm om svensk storhed som »lige så ulækker som Hitlers nationalisme.«

»Jeg kan ikke lide al den inddeling af mennesker efter nationer og racer, og enhver form for forskelsbehandling mellem hvide og sorte, mellem ariere og jøder, mellem tyrkere og svenskere, mellem mænd og kvinder.«

Den svenske forfatter Camilla Läckberg slog til på Instagram:

»Hele min sjæl gør ONDT, når jeg ser, hvordan SDs partileder forsøger at claime Astrid Lindgren som ‘sin.’ Undskyld men hvor fræk og uvidende kan man være??? VED han ikke hvad Astrid stod for...hun stod op imod fremmedfjendtlighed og racisme, og jeg tror at hun ville vende sig i sin grav blot ved tanken om at SD prøver at indarbejde hende i den nationalromantik, de forsøger at sælge.”

Og så fik Sverigedemokraterna nok..

Jimmie Åkessons politiske sekretær Mikael Eriksson skrev i en mail til Aftonbladet, at Camilla Läckbergs angreb var »nonsens.«

»Astrid Lindgrens værker er elsket af mange. Men bare fordi man sætter pris på hendes bøger, forsøger man ikke at 'claime' hende for det, som Läckberg udtrykker det.«

Partiets pressechef Henrik Vinge mente i samme ombæring, at Läckbergs indlæg var så dårligt skrevet, at man kunne tvivle på,.om hun selv skriver sine bøger.

Havde Pippi, Emil og alle de andre kunnet følge denne ordkrig ville den have bekræftet dem i, at de vóksnes verden nogle gange er svær at forstå.