Vælgerne straffer regeringen

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og De Radikale har tabt stemmer, efter at regeringen har fremlagt sin skatte- og velfærdsplan.

Vælgerne straffer regeringspartierne for skattepakken og velfærdsudspillet. Både Venstre og De Konservative går tilbage i en meningsmåling fra Catinét, der er foretaget i dagene efter Anders Fogh Rasmussen offentliggjorde planen.

Social-demokraterne, SF og Ny Alliance rykker klart frem, mens De Radikale taber stort. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, går også tilbage.

Venstre har i løbet af en uge mistet hele 1,7 procentpoint, mens De Konservative nøjes med at gå 0,3 procentpoint tilbage. Dermed ser de Konservative dog ikke ud til at have høstet på skatteaftalen, som ellers er blevet fremlagt som en stor sejr for Bendt Bendtsen og Co.

Ifølge Catinét-målingen vil regeringen ikke længere kunne mønstre et flertal alene sammen med Dansk Folkeparti, som taber 0,6 procentpoint. De tre partier ville tilsammen få 83 pladser i Folketinget, hvis der var valg nu. Jokeren Ny Alliance står til gengæld til at hente 12 mandater ifølge målingen, som er lavet for Ritzaus Bureau.

Hvis det holder stik kan Naser Khader og Co. dermed blive udslagsgivende for, om Anders Fogh Rasmussen får en ny periode som statsminister eller ej.

Socialdemokraterne har kritiseret regeringen for at lempe skatten på bekostning af mere velfærd. Og det har tilsyneladende givet pote. S vinder i hvert fald lige så meget frem, som Venstre taber, nemlig 1,7 procentpoint. Med 27,3 procent af stemmerne ligger

Socialdemokraterne nu til at overhale Venstre, som får 26,1 procent.

I tråd med det er SF, der betegner skatteudspillet som en gave til de rigeste, gået frem med 1,4 procentpoint til nu 10,9 procent. Omvendt taber De Radikale hele 2 procentpoint, og rutsjer dermed tilbage til samme niveau, som før Margrethe Vestager afløste Marianne Jelved som partileder og umiddelbart efter Ny Alliance dukkede op på scenen.

Enhedslisten rykker ned til 2,5 procent af stemmerne, men er altså stadig i Folketinget ifølge målingen, der er foretaget på baggrund af 1057 interview mellem mandag den 20. august og lørdag den 25. august. Målingen har en usikkerhed på +/- 2,7 procent.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er godt tilfreds med fremgangen og tror den fortsætter, når Socialdemokraterne for alvor får indviet vælgerne i partiets eget velfærdsprogram med fokus på ældre, børn, sygehuse og uddannelse.

Han afviser påstanden om, at det efterhånden er svært at skelne mellem den borgerlige opfattelse af velfærd og den socialdemokratiske.

- Det er nu engang Socialdemokraterne, der er bedst til at være socialdemokrater. Det må vi holde fast ved, siger Henrik Sass Larsen.

De konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, tager meningsmålingen som udtryk for, at der er turbulens på midten i dansk politik.

- Det er tilfredsstillende, at Det Konservative Folkeparti ligger stabilt i det klima. Selvfølgelig havde jeg gerne set en fremgang for mit parti. Men når der er så høj en bølgegang på velfærdsdiskussionen,

så er det tilfredsstillende, at det ikke er os, der betaler for, at der er etableret et helt nyt parti, nemlig Ny Alliance. Det er andre partier, der betaler, siger hun.

De Konservative har ikke talt om skat i årevis for at få flere vælgere, forklarer hun.

- Vi har ikke sat skat på dagsordenen for at få vælgerfremgang. Vi har gjort det, fordi vi mener, at det er afgørende for Danmarks muligheder internationalt. Det skal være mere interessant for flere at yde en ekstra indsats, siger Pia Christmas-Møller.

/ritzau/