Vælgerne fik et nej

Der bliver ingen folkeafstemning om EU-traktaten. Selv om Fogh ellers vil have en EU-debat med befolkningen. En afstemning ville i den forbindelse gøre mere skidt end godt, hævder Fogh.

<a href=' http://www.berlingske.dk/upload/webred/billeder/2007/site/dec/FoghTraktat.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk politik er uforudsigelig i denne tid.

Tag bare i går, da Folketinget debatterede folkeafstemning eller ej om den nye EU-reformtraktat, stemte løsgænger Pia Christmas-Møller nej. Hun gik ellers fra de Konservatives folketingsgruppe i sidste uge – blandt andet i protest over, at hun tidligere på efteråret blev banket slemt oven i hovedet af den konservative ledelse for netop at anbefale en folkeafstemning.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg helst havde set en folkeafstemning om reformtraktaten – også selvom det ifølge et juridisk målfoto ikke er strengt nødvendigt i forhold til Grundloven,« sagde Pia Christmas-Møller i sin tale i folketingssalen.

Men da hun tidligere har sagt, at hun vil følge den konservative ledelses afgørelse – samme ledelse, som hun indirekte har kaldt uduelig – så føler hun sig bundet af den beslutning:

»Endnu før regeringen og min daværende folketingsgruppe havde taget stilling til spørgsmålet, havde jeg offentligt gjort mit standpunkt gældende med en bemærkning om, at jeg loyalt ville følge deres konklusioner, når de en gang nåede frem til én. Dette har været min position før, under og efter valget. Og derfor stemmer jeg naturligvis også i dag i overensstemmelse hermed,« forklarede løsgængeren, der dog i går ikke var det afgørende mandat, fordi Socialdemokraterne heller ikke vil have afstemning.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er derimod mere forudsigelig. Han forklarede, at der ikke er suverænitetsafgørelse til EU – og dermed heller ikke nogen grund til folkeafstemning.

Ifølge meningsmålingerne, så vil et flertal af danskerne gerne have en afstemning. Hvorfor tør du ikke?

»Jamen, det handler ikke om at turde. Det handler om, hvilken fremgangsmåde vi normalvis benytter i Danmark. Sædvanligvis holder vi kun folkeafstemninger, når der er overførsler af suverænitet. Når det ikke er tilfældet, er det sket via beslutniner i Folketinget. Og vi bruger nu den helt sædvanlige fremgangsmåde, fordi der ikke bliver afgivet suverænitet.«

Du siger også, at du nu gerne vil en dialog om EU. Bremser du ikke den mulighed ved at sige nej til en folkeafstemning?

»Nej, tværtimod. Så får vi en mere åben og nuanceret debat om, hvad vi vil med EU. Ved at den finder sted på baggrund af, hvilke mål vi gerne vil have opfyldt i Europa i stedet for en forsimplet ja/nej debat ved en folkeaftemning.«

Ifølge Pia Kjærsgaard så er I bare rædselsslagne for et nej?

»Ja, man kan aldrig vide, hvordan afstemninger falder ud, men ifølge de meningsmålinger, der har været offentliggjort, så viser de en positiv holdning, men det handler ikke om meningsmålinger. Vi lader os ikke drive af folkeafstemninger... øhhhh, af meningsmålinger. Vi vil have en postiv og fremadretttet Euroapa-debat på baggrund af, hvad der betyder noget. Om, hvad vi gerne vil opnå,« forklarede Fogh.