Vælgererklæringer bliver digitale

Mange mindre danske partier hungrer efter at opnå det magiske antal vælgererklæringer, der skal til for at kunne deltage i folketingsvalg. Tallet, som er 20.109, bliver nu nemmere at nå, når vælgererklæringerne bliver digitale.

Fremover bliver det lettere for små nystiftede partier at få de nødvendige 20.000 underskrifter i hus, så de kan stille op Folketinget. Fra tirsdag kan danskere nemlig registrere deres vælgererklæringer digitalt. På billedet, som er fra 1995, er Pia Kjærsgaard ude at samle vælgererklæringer til sit nye parti Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Små danske partier, der vil have mulighed for at deltage i folketingsvalg får det nu lidt nemmere. Fra tirsdag er det som borger muligt at registrere sin vælgererklæringerne digitalt. På den måde kommer det til at gå hurtigere, og partierne undgår mange bureaukratiske skridt på vejen.

Lige nu skal der ifølge Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside 20.109 vælgererklæringer til for at kunne deltage i folketingsvalg.

Som det har fungeret hidtil, skulle erklæringen sendes først til partiet, så kommunen, som skal bekræfte, man er stemmeberettiget, så tilbage til borgeren, som skal sende den til partiet, der til sidst sender den til ministeriet. Det har været en lang og bureaukratisk vej, som nu kan ordnes online med nogle klik og NemID.

Flere af de mindre partier, der kæmper for at opnå godkendelse, hilser den nye digitale løsning velkommen, og den forstærker deres tro på, at de kan indhente det tilstrækkelige antal vælgererklæringer.

»Det betyder en hel del. Det betyder først og fremmest, at vi ikke skal bruge penge på at sende ting frem og tilbage, men endnu vigtigere betyder det, at det er meget lettere for folk, det er ikke så bureaukratisk,« siger leder af Danskernes Parti, Daniel Carlsen.

Han forklarer, at partiet allerede er begyndt at samle e-mailadresser ind, således folk fra i dag kan modtage en mail med et link, der guider dem videre til vælgererklæring.dk. Det er den nye side, som skal gøre det nemmere og hurtigere at godkende folks vælgererklæringer.

Sparer både tid og penge

I praksis kommer man til at skulle registrere sin e-mailadresse hos det parti, man ønsker at give sin erklæring. Dernæst modtager man efter en eftertænksomhedsperiode på syv dage en mail med et link, der fører videre til den nye løsning. Her logger man på med sit NemID og godkender erklæringen, inden man til sidst trykker afslut.

Også CenterPartiet glæder sig over den nye løsning.

»Den betyder alt,« siger medstifter af CenterPartiet Tove Buch og uddyber.

»Jeg har længe protesteret over, at den gamle løsning var ulovlig i forhold til databeskyttelsesloven, og det ville vi gøre opmærksom på,« siger hun og påpeger også, at det for et lille parti både er en røver på tid og økonomi.

Vigtigt for demokratiet

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er også glad for, at løsningen endelig kan rulles ud. Hun peger på, at det bliver langt lettere for den enkelte borger at afgive en erklæring, og det er vigtigt for demokratiet.

»Det er et enormt positivt og naturligt skridt, når man betragter det moderne demokrati, som det danske er, og det er et vigtigt redskab i forhold til at bibeholde det stærke engagement, vi har i demokratiet,« siger ministeren.

Med det digitale tiltag kommer en vælgererklæring til at gælde halvandet år eller indtil næste folketingsvalg, hvis partiet er blevet opstillingsberettiget. Man kan også til enhver tid fortryde sin erklæring og trække den tilbage, så længe det er inden, partiet er blevet godkendt til at stille op.

Kommer ikke til at betyde flere partier

Professor ved Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen tvivler på, at de nye digitale vælgererklæringer vil betyde, at mange flere partier bliver godkendt til at stille op.

»Det er ikke blevet meget nemmere. Systemet er en smule lettere, men det er stadig et noget bureaukratisk system, og der skal fortsat lægges et stort fodarbejde i for nye partier,« siger han.

Det, der kendetegner det danske system, er, at spærregrænsen er lav i forhold til for eksempel Sverige og Norge. Til gengæld er det svært at blive opstillingsberettiget.

»Derfor er der en ide i, at det skal være svært. Og hvis der pludselig skulle komme mange flere opstillingsberettigede partier, så tror jeg, at Folketinget er parat til at stramme skruen i forhold til, hvor mange underskrifter der skal til,« siger Kasper Møller Hansen.

Det vil gå ud over stabiliteten i det politiske system, hvis der vælges mange flere små partier ind i Folketinget. Antallet kunne hurtigt sættes op til de dobbelte, 40.000 underskrifter, hvis det viser sig at blive for let, forudser Kasper Møller Hansen.

Minister Karen Ellemann understreger også, at det ikke er nemt at blive valgt til Folketinget, og det kræver stadig en kamp.

»Det er et enormt vigtigt budskab om at være engageret i vores lands demokratiske udvikling at etablere sig som parti og kæmpe for vælgererklæringerne. Dem kommer man ikke sovende til,« siger Karen Ellemann.

I dag er der 97 godkendte partinavne på Indenrigsministeriets liste, som i princippet kan begynde at samle underskrifter. Listen tæller blandt andet navne som Spudilihutpartiet og Dansk Vikinge Parti. Inden for de senere år har to nye partier - Liberal Alliance og Alternativet - fået plads i Folketinget.