Vælger du »hat med krummelum« frem for fakta?

Der er stor forskel på tv-kanalernes dækning af kongelige begivenheder, viser nyt speciale.

Kronprinsesse Mary og prinsesse Isabella ankommer til generalprøve på tvillinge-dåben i Holmens Kirke i København onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV2 spiller mest på følelserne, mens DR fokuserer på fakta. Det er konklusionen af et nyt speciale skrevet af Louise Fabricius Aagaard, cand. mag. i medievidenskab og BA i retorik, skriver videnskab.dk.

Når de kongelige skal giftes, døbes eller har fødselsdag stimler danskerne sammen foran fjernsynet for at få en lille smag af det kongelige liv. Og her til eftermiddag sker det igen: de kongelige tvillinger skal døbes.

Disse begivenheder har før samlet over en million danskere foran enten TV2 eller DR, det anslås dog et det tal vil være en smule mindre i dag på grund af, at dåben ligger i arbejdstiden for mange.

TV-kanaler fokuserer forskelligt

Men hvor skal vi se begivenheden henne?

Det har Louise Fabricius Aagaard undersøgt i sit speciale, og hun er kommet frem til den konklusion, at DR og TV2 har to helt forskellige måder at gå til opgaven på.

- På DR taler kommentatorerne mest til seerens fornuft, mens TV2 taler mest til følelserne ved de store royale begivenheder, siger Louise Fabricius Aagaard.

På TV2 lægger de ekstra vægt på dialogen mellem værterne. Der er mere samtale, de kalder hinanden ved fornavn, driller hinanden og bruger generelt et mere uformelt sprog end kommentatorerne på DR1.

- Jes Dorph Petersen kalder f.eks dronningens hat for »en hat med krummelum ovenpå« og nævner, at det ligner en blanding af kage og pasta. Og Ulla Terkelsen siger, at Bruun Rasmussen har en skjorte på, som må komme fra hans egne auktioner. Sådan bliver der skabt en oplevelse af selskabelighed på TV2,  siger Louise Fabricius Aagaard til Videnskab.dk

DR fortæller historie

Ovre ved DR er der dog langt mere fokus på den formelle tone. Der bliver fortalt historisk fakta, der relaterer til kjolerne, kareten eller slottet.

- Tonen på DR1 er mere deskriptiv og formel. Det kan skabe en distance for nogle seere, men for andre imødekomme en opfattelse af, hvordan man bør tale om de kongelige, forklarer Louise Fabricius Aagaard.

Hun mener ikke, at den ene kanal er bedre end den anden, men i de seneste år har der været større tendens til, at seerne tænder for TV2 til de kongelige begivenheder.

- Det kan tyde på, at seerne vælger selskabeligheden og det følelsesmæssige fokus, frem for den formelle tone og det større fokus på fakta, siger Louise Fabricius Aagaard til Videnskab.dk.