Vaccineplanen forsinkes i flere uger – nu ventes alle først færdigvaccineret i juli

Prognosen for, hvornår alle voksne danskere er blevet tilbudt vaccination mod coronavirus, er blevet udskudt tre uger. Det skyldes, at de nye vacciner, der ventes godkendt i EU, vil blive leveret til Danmark senere end ventet.

Vaccinen gøres klar i sprøjter til vaccinationen af hjemløse ved Frelsens Hær i Aalborg, torsdag den 25. februar 2021. Som led i vaccinationen i målgruppe 5 – særligt udsatte borgere – bliver der leveret 100 doser til vaccination af hjemløse og særligt udsatte i Aalborg Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at målgruppe 7 og 8 med den nye vaccinationskalender påbegyndes en uge tidligere, men de påbegyndes retteligt en uge senere, end det fremgik af den seneste kalender fra 26. februar. Det er nu rettet i artiklen herunder.

Der er ikke længere udsigt til, at alle danskere over 16 år er blevet tilbudt en coronavaccine, inden Roskilde Festival begynder i slutningen af juni.

Nu ventes alle voksne danskere først at være færdigvaccineret 18. juli, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Forsinkelsen skyldes ikke de nuværende tre godkendte vacciner fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca, men de nye vacciner, som Danmark også har budt ind på og sat sin lid til.

Den fjerde vaccine – den er fra medicinalselskabet Johnson & Johnson – ventes godkendt af EU i næste uge.

»Desværre forventer producenten først at kunne levere doser til Danmark i april. Den femte vaccine, som vi regner med bliver godkendt, er Curevac, hvor vi først kan forvente leverancer i juni,« lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

En glædelige nyhed er omvendt, at Pfizer/BioNTech har oplyst, at selskabet i april ugentligt kan levere 20.000 vacciner flere end ventet.

Summa summarum er altså, at vaccineplanen skrider.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man finde vaccinationskalenderen og se, hvornår man nu kan forvente at blive vaccineret.

AstraZeneca med længere interval

Foruden en opdateret prognose for vaccineudrulningen i Danmark, har Sundhedsstyrelsen fredag meddelt, at vaccinen fra AstraZeneca nu kan anvendes til alle borgere over 18 år – også til borgere ældre end 65 år.

Hidtil har datagrundlaget været for spinkelt i forhold til anvendelse af vaccinen på landets ældste borgere, men et nyt studie fra Skotland viser nu, at der blandt vaccinerede på 80 år og derover ses en reduktion i indlæggelseskrævende covid-19-sygdom på 81 procent.

Desuden mener Sundhedsstyrelsen, at man kan vente med at give anden dosis i op til 12 uger.

Dermed kan flere nå at få første stik med AstraZeneca-vaccinen, før der skal bruges vaccine på revaccinationen. Og da der allerede er effekt efter første stik, vil en større del af befolkningen dermed hurtigere kunne blive beskyttet.

»Jeg glæder mig selvfølgelig over, at nye videnskabelige og bedre data understøtter, at vi kan hæve aldersgrænsen for anvendelse af AstraZeneca-vaccinen og dermed førstegangsvaccinere flere personer for at sikre så meget immunitet i samfundet så hurtigt som muligt,« lyder den skriftlige udtalelse fra Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, i meddelelsen.

På grund af de nye retningslinjer for AstraZeneca-vaccinen, oplyser Sundhedsstyrelsen, at målgrupperne for de 65- til 84-årige nu kan glæde sig over at blive tilbudt første stik lidt tidligere.

Til gengæld påbegyndes målgruppe 7 og 8 først en uge senere, hvis man sammenligner den nye kalender med den seneste udgave, der er fra 26. februar.

Og både gruppe 7, 8, 9 og 10 står nu først til at være færdigvaccineret fire uger senere, end man hidtil har spået.

Mange af de mest sårbare er snart vaccineret

Samlet set har op mod en halv million danskere nu påbegyndt vaccination mod coronavirus, og det kan især de ældste, syge og frontpersonalet glæde sig over.

På landets plejehjem har godt 95 procent af beboerne fået første stik, mens cirka 80 procent også har fået anden og sidste dosis.

I den næste målgruppe af borgere over 65 år, som modtager både personlige pleje og praktisk hjælp, har over 70 procent fået første stik, mens en god del i målgruppen også har fået revaccinationen.

Anderledes ser det ud for den tredje målgruppe af borgere over 84 år, hvor flere end 80 procent de seneste uger har fået det første stik. Her har kun ganske få fået sidste stik.

Den kommende uge vil de fleste vaccinedoser gå til revaccinationen, mens resten går til første stik – ved udgangen af næste uge forventer Sundhedsstyrelsen, at de fleste af borgerne i målgruppe 1, 2, 3 og 5 har fået første stik.

»Dermed vil en stor del af de mest sårbare personer være vaccineret,« lyder det.

DF vil udskyde sommerferien

På Christiansborg er der ærgrelse over en udskudt færdigvaccination, men også optimisme, for sommerens lys og varme er på vej.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at der kan blive behov for at udskyde sommerferien et par uger.

»Hvis det her får betydning for, hvor meget vi kan lave i sommerferien, fordi vi ikke allesammen er vaccineret, så er det vigtigt, at ting kan blive rykket,« siger hun.

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale Venstre, kalder det »super ærgerligt«, at vaccineudrulningen bliver forlænget.

»Det er det helt store lys for enden af tunnelen, men vi kan ikke gøre andet end at tage til efterretning, at der er nogle forsinkelser,« siger han.

Omvendt påpeger Stinus Lindgreen, at der vil være en beskyttelse i befolkningen – også inden sidste mand har fået sidste stik:

»Vi vil jo se en mærkbar effekt af vaccinerne, længe inden der er flokimmunitet. Kombineret med, at det bliver sommer, er det stadig noget lyst, vi kigger ind i.«

Den radikale ordfører har dog ikke blikket stift rettet mod Roskilde Festival, men mod metalfestivalen Copenhell, som afholdes ugen forinden:

»Jeg er stadig optimist, og jeg har stadig billetten.«

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.