Vaccinen kommer i næste uge

I næste uge bliver op mod 350.000 doser vaccine mod ny influenza kørt ud til praktiserende læger landet over. Personer under 65 år i risikogruppen kan blive vaccineret.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lille stik. Og du er ikke nær så udsat for at blive ramt af den omdiskuterede nye Influenza A (H1N1). I næste uge kan personer i risikogruppen under 65 år, altså folk med kroniske lidelser som for eksempel lunge- og hjertesygdomme, blive vaccineret mod influenzaen – med en tid hos egen læge.

Mandag bliver de første vaccinedoser kørt ud efter et planlagt køremønster landet over, fortæller centerchef hos Sundhedsstyrelsen, overlæge Else Smith.
- Nogle læger vil modtage vaccinen allerede mandag, mens andre først får den fredag og selvsagt ikke kan nå at vaccinere før ugen efter.

Praktiserende læger landet over har alt i alt bestilt 350.000 doser til risikogruppen under 65 år, og det stemmer godt overens med Else Smiths forventninger.

Husk at kontakte lægen

I går, mandag, advarede EU’s sundhedskommisær, Androulla Vassiliou, om, at op mod en tredjedel af befolkningen i EU-landene kan blive smittet med ny influenza.

Else Smidt finder tallet lidt højt og sænker det 25 - 30 procent. Hun gør samtidig opmærksom på, at der er forskel på at være smittet og syg. Og nogle vil formentlig slet ikke opfange, at de har haft ny influenza

- Det ser ud til, at nogle vil få et mildt forløb med ondt i halsen og vinterforkølelse. Så det behøver ikke være så vildt. Men der vil selvfølgelig være nogle, der kan blive svært syge, og her er det rigtig vigtigt, at de søger lægehjælp.

Hun påpeger nødvendigheden af, at alle inden for risikogrupperne, der endnu ikke er blevet vaccineret og får influenzalignende symptomer, kontakter lægen.

Epidemien kommer

Sundhedsstyrelsen vurderer stadig, at en influenzaepidemi vil komme til Danmark, men om det bliver december eller februar, er ikke til at sige.

- Erfaringer fra andre lande har vist, at når først der kommer en stigning i antal smittede, så udvikler virusset sig meget hurtigt til en epidemi – den rejser sig hurtigt i løbet af nogle få uger, hvor mange bliver syge. Men så falder den jo igen. Men at tro, at vi kan få en influenzaepidemi med pandemivirus, og at ingen dør. Det er nok for optimistisk, siger Else Smith.

Se Sundhedsstyrelsens vurderinger af risikogrupper her.